SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE
COLEGIUL EDITORIAL AL ZIARULUI
„ROMÂNIA LIBERĂ”
Doamnelor si domnilor,
În ediția din 29 mai 2020 a ziarului dvs. au fost publicate materiale extinse, dedicate situației din Rusia, în primul rând, în contextul pandemiei COVID-19. (https://romanialibera.ro/economie/vladimir-vladimirovici-putin-este-in-mare-dificultate-825599).
Înțelegem că colegiul editorial „nu împărtășește în mod obligatoriu opiniile și evaluările ce formează conținutul fiecărei publicații”. În același timp, în conformitate cu normele jurnalismului democratic liber, ca realizare a dreptului nostru la răspuns, vă rugăm să publicați această scrisoare deschisă, care conține doar date și cifre fiabile.
Prima. Conform datelor Serviciului Federal de supraveghere a protecției drepturilor consumatorului și a bunăstării omului (Rospotrebnadzor) și a Universității Johns Hopkins (SUA), la 1 iunie 2020 (https://coronavirus.jhu.edu/map.html), în Rusia au fost înregistrate 414.878 de cazuri de infectare cu coronavirus, 175.877 vindecați, 4.855 de decese. Mai mult, numărul total de teste efectuate a depășit 10,9 milioane, ceea ce înseamnă locul 1 în lume, socotind la fiecare 100 de mii de persoane și, ca urmare, unul dintre primele locuri în identificarea persoanelor infectate.
Deși Rusia, oficial, se află pe locul al treilea în lume conform numărului total de cazuri COVID-19 (înaintea sa se află SUA cu 1.790.172 și Brazilia – 514.849), în ceea ce privește numărul de infectați la 100 de mii de persoane (276 de persoane), țara noastră se află între locul 20 și 30. Pentru comparație, în SUA, Belgia și Spania, acest indicator a depășit în mod semnificativ 500-550 de persoane, iar în Marea Britanie – 400, ca să nu mai vorbim de Qatar – 2.200 de persoane. etc. În ROMÂNIA el este de 98,7 (și, totodată, nimeni nu pune sub semnul întrebării aceste date!)
Seconda. Problema unei anumite „subestimări” a indicelor mortalității în Rusia este discutată și agitată intens în mass-media occidentală, în ciuda faptului că evidența statistică aici se realizează strict în conformitate cu recomandările OMS.
Spre deosebire de aproape toate celelalte țări din lume, în Rusia (https://www.kommersant.ru/doc/4358188), se aplică cea mai precisă metodă, și anume conform rezultatelor autopsiei efectuate de un patolog autorizat, care ceea ce face posibilă stabilirea cauzei decesului în cel mai obiectiv mod.
În alte țări, acest procent nu depășește 2-4%, iar materialele video, disponibile pentru tot publicul, cu mormintele în masă ale victimelor din diferite părți ale lumii nu au nicio legătură cu Rusia.
Ziarul „The New York Times”, și chiar reputatul „Financial Times”, au afirmat că „numărul real de victime ale coronavirusului în Rusia” ar fi depășit datele oficiale. În același timp, „au descoperit” o diferență de 17% la Moscova din actuala pandemie și din 2019. O „creștere a mortalității” similară la New York, care reprezintă un megalopolis comparabil cu Moscova, s-a ridicat la 271% (și aceasta nu este o greșeală de tipar!).
Conform statisticilor, mortalitatea cauzată de coronavirus în Rusia este de 3,2 persoane la 100 mii de persoane. Pentru comparație, la San Marino – 127 de persoane, în SUA – 32, în Belgia – 84, în Marea Britanie – 61, și în România – 6,5! (https://coronavirus.jhu.edu/map.html) Aceste statistici triste nu evocă în lume (dar nu și autorului publicațiilor) alte sentimente decât durere și simpatie pentru rudele victimelor.
Terța. Putem judeca „fiabilitatea publicațiilor din mass-media occidentale” după materialul publicației americane Bloomberg, care se bucură de mare autoritate, din 13 mai a acestui an, în care se afirma, cu referire la Banca Mondială, că numărul de paturi de spital la 1.000 de persoane în Rusia este de 3,8, iar în țările membre ale Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) acest număr ar fi de 8.2.
În realitate, totul este tocmai invers, întrucât indicatorul din Rusia este de 8.2. (https://tass.com/world/1158283).
În ultimele două luni, în Rusia au fost ridicate noi spitale de boli infecțioase de tip staționar și temporar, inclusiv prin efortul Ministerului Apărării, zeci de spitale existente au fost reprofilate… În același timp, Ministerul Sănătății a introdus o regulamentare standard pentru a menține vacante cel puțin 30% din locuri în aceste spitale ca rezervă în cazul unui nou focar de pandemie. Nu cumva acesta este unul dintre „secretele” eficienței mai sporite a luptei pentru fiecare viață de om?!
Quartum. Trebuie să-i liniștim pe cititorii cotidianului „România Liberă”: în bugetul Federației Ruse, deja în perioada 2017-2019, cheltuielile militare au scăzut în mod constant, ajungând în 2019 la nivelul de 2,9% din PIB (https://tass.com/defense/1064870). Conform Legii bugetului Federației Ruse în 2020, alocările pentru apărare sunt planificate în valoare de 3,1 trilioane ruble, adică cu 110 miliarde de ruble mai puțin decât în anul precedent.
În mod izbitor contravine realității afirmația, potrivit căreia conducerea rusă nu este îngrijorată de bunăstarea oamenilor în aceste zile dificile. Timp de mai mult de o lună în aprilie-mai, în țară a fost în vigoare un regim de „weekend-uri plătite” pentru toți cei care nu au fost angajați în producții continue și specifice. Guvernul a sporit majorat cuantumul indemnizației de șomaj.
O atenție deosebită se acordă familiilor cu copii, suma totală a fondurilor pentru sprijin cărora se va ridica la 222 miliarde de ruble. În total, aproape 63 de miliarde de ruble au fost deja alocate pentru sprijinirea cadrelor medicale.
Se planifică introducerea unui număr de prevederi privind garanțiile sociale suplimentare în noua ediție a constituției țării, inclusiv indexarea anuală a pensiilor la cel puțin la nivelul inflației etc.
Guvernul Rusiei a validat o serie de măsuri care vizează reducerea efectului negativ al recesiunii economice cauzate de pandemia coronavirusului. (http://government.ru/support_measures/). Un total de 81,1 miliarde de ruble este alocat pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii, iar alte 100 de miliarde sunt alocate regiunilor țării. (http://government.ru/en/docs/39740/)
Quintus. Datorită „efectul pozitiv” al sancțiunilor economice ilegale impuse Rusiei de Statele Unite și Uniunea Europeană, a scăzut semnificativ ponderea veniturilor din vânzarea TUTUROR TIPURILOR DE HIDROCARBURI din volumul total al exporturilor din Rusia, reprezentând sub 41% din veniturile bugetului de stat în 2019 (https://1prime.ru/state_regulation/20190919/830338839.html). Până în 2022, se estimează că acesta va scădea la nivelul de 35%.
Sub orice critică sunt speculațiile despre „răspunderea” Rusiei pentru prăbușirea prețurilor mondiale ale petrolului, deoarece declarația despre retragerea din acordul anterior OPEC+, pe care Rusia a fost dispusă să-l prelungească, a fost făcută tocmai de Arabia Saudită. A fost tocmai Al-Riyadh-ul, în ciuda scăderii cererii, care a început să „inunde lumea cu kerosen ieftin”.
Evenimentele ulterioare au demonstrat o mai mare sustenabilitate a economiei ruse în condiții de criză, datorită rezervelor valutare de aur semnificative acumulate.
Sextus. MIȘCAREA DE VOLUNTARIAT DIN RUSIA ÎN ACESTE ZILE DIFICILE A DOBÂNDIT O DEZVOLTARE CU ADEVĂRAT NAȚIONALĂ. Astfel, acțiunea #Noisuntemîmpreună (#МыВместе) a reunit peste 90 de mii de oameni și a strâns aproximativ 1,3 miliarde de ruble.
Conform estimărilor foarte aproximative, numărul voluntarilor care luptă împotriva pandemiei în Rusia, a depășit 150 de mii de oameni. Principalul obiect al atenției lor sunt cetățenii vârstnici, persoanele cu dizabilități, familiile cu mulți copii, cărora li se oferă ajutor multilateral. Deci, ONG-ul din Smolensk „Miloserdie/ Caritatea” nu este în zilele acestea singur.
Septima. Conform datelor Registrului de Stat al Medicamentelor din Rusia, Ministerul Sănătății a aprobat primul dintre cele mai noi medicamente de acțiune antivirală directă, Avifavir, creat prin eforturile comune ale Fondului de investiții directe din Rusia și grupul de companii Himrar (https://www.kommersant.ru/doc/4364295).
Centrul de Cercetare pentru Virologie și Biotehnologie de Stat Vektor (Novosibirsk) și o serie și de alte centre de cercetare dezvoltă zece prototipuri ale vaccinului împotriva coronavirusului, dintre care unul, probabil, va avea o formă convenabilă de „picături nazale”. (https://www.vedomosti.ru/society/news/2020/05/30/831523-v)
Și ca să rezumăm. Este bine cunoscută soarta infamă a profețiilor apocaliptice cu privire la viitorul Rusiei, care au inspirat de mai multe ori agresori de tot felul. Suntem convinși că principala lecție a pandemiei COVID-19 este că omenirea trebuie, împreună, să facă față provocărilor globale la adresa existenței sale.
Serviciul de presă al Ambasadei Rusiei în România
nota autorului: Am publicat punctul de vedere al Ambasadei Rusiei la Bucureşti pentru că aşa este deontologic, democratic şi normal. În ceea ce priveşte afirmaţiile concrete din articol, Ambasada Rusiei la Bucureşti poate, pentru acestea, să ceară dreptul la replică de la „Le Point”, „The Daily Beast” şi „The Washington Post”.
În privinţa opiniilor personale ale autorului: un jurnalist are dreptul să aibă o părere proprie, pe care şi-o exprimă public în manieră publicistică. E punctul său de vedere. Poate că greşeşte, poate nu, este părerea lui.
Mai jos, articolul iniţial:
Acum două – trei luni, îşi pregătea terenul constituţional ca să fie reales preşedinte pentru un număr nelimitat de mandate. „Vova Putin pentru noi / Este Xi Jinping doi”.
Acum, după un răstimp scurt, în care nu i-a ieşit nimic, e într-o dificultate fără precedent în cei 22 de ani de preşedinţie ai săi.
Le Point: „Vladimir Putin nu mai ascultă. Ochii i se fixează pe stiloul care i se rostogolește pe birou. Îl mișcă cu degetele, îl ia înapoi, îl ridică şi apoi îl scapă pe foile din faţa sa. Se apleacă, cu fața supărată și, cu cealaltă mână, îl recuperează”.
Pe 14 martie, Vova a declarat că epidemia de coronavirus este în Rusia sub control. Numai control nu se cheamă ce a făcut. Incapabil să controleze teritoriul imens al Rusiei, Putin a delegat autoritate şi competenţă guvernatorilor celor 49 de regiuni, din Kamceatka până în Karelia Orientală sau Briansk.
„Gestionarea crizei de coronavirus este un dezastru.: 371.000 de infectări, 142.000 de vindecări şi 3.968 de decese. Rusia este pe locul al doilea în lume, după SUA.”
Dar gestionarea crizei de coronavirus este un dezastru.: 371.000 de infectări, 142.000 de vindecări şi 3.968 de decese. Şi, atenţie, Rusia nu e România, unde se descoperă că morţii au fost contorizaţi eronat în Suceava, se află imediat public şi şeful DSP, culpabil pentru asta, e demis imediat. În Rusia informaţia e controlată serios înainte să devină comunicat oficial.
A fost însă imposibil să nu aflăm că criza de sănătate a infectat patru membri ai guvernului său, inclusiv pe premierul-marionetă Mihail Mişustin și pe purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, vechi tovarăş de drum, de când casta silovikilor de-abia se ridica la putere, dinspre Leningrad.
Şi, ca să fie pozna maximă, a apărut fenomenul aterizării planate de la etaj a medicilor integri, care rezistă la presiunile politice şi a primit şi un nume: „Metoda Putin”.
Acum, a amânat referendumul destinat să-i acorde o președinție până în 2036. Nu este momentul potrivit. A fost abadonată marea paradă militară din 9 mai, de la a 75-a aniversare a Zilei Victoriei împotriva fascismului.
Putin. Sărăcie, opresiune, excese
Există un contrast dramatic între sărăcia populaţiei Rusiei şi sumele exorbitante pe care sistemul de putere le investeşte în domeniul militar, în primul rând.
Luna martie a fost cumplită pentru Vladimir Vladimirovici. Dincolo de izbucnirea coronacrizei, Vova a încălcat un acord petrolier cu saudiţii.
După negocieri sângeroase, a rezultat Acodul OPEC+. Dar acesta nu a oprit scăderea preţurilor ţiţeiului sub cota minimă, dincolo de care companiile petroliere ruseşti sunt pe pierderi.
Rezultatul: scăderea prețurilor și punerea în pericol a bugetului federal. Veniturile Rusiei depind în proporţie de 50% de hidrocarburi. În restul de 50%, o pondere dramatică o au gazele pe care Moscova le exportă spre statele UE, pentru ca apoi să le şantajeze geopolitic şi geoeconomic.
Când afacerile energetice nu mai merg, colosul acesta dăbălăzat pe două continente şi 11 fusuri orare intră în criză. Soluţia? Mai puţin la populaţie şi continuăm cursa înarmărilor.
Sistemul din spatele lui Vladimir Vladimirovici a investit sume de bani extraordinare în modernizarea armelor nucleare, a capacităților serviciilor de informații, a forțelor convenționale, a Poliției și a construcțiilor olimpice faraonice de la Soci (de exemplu), dar mult mai puțin în drumuri, școli sau spitale, în special în afara Mosovei.
„Smolensk, un oraş de lângă frontiera cu Belarus, la aproximativ jumătatea distanței dintre capitala Moscova și Minsk, este în mare dificultate: oamenii mor efectiv de foame.”
La polul opus, sărăcia. Smolensk, un oraş de lângă frontiera cu Belarus, este la aproximativ jumătatea distanței dintre capitala Moscova și Minsk. Este cea mai săracă regiune din districtul federal central al Rusiei și în aceste zile e în mare dificultate, explică The Daily Beast.
Mai simplu spus, șomerii pur şi simplu nu au ce mânca. Încă din primele săptămâni ale opririi economiei, din cauza exploziei pandemice, Nadejda Petruşiva și centrul ei de ajutor social au fost copleșite de cereri pentru ajutor din partea mamelor singure cu mai mulți copii înfometați, persoanelor cu dizabilități și oamenilor care sunt pur și simplu sunt îngroziți de explozia pandemică.
Nadejda e chemată la centru, la 5 dimineaţa, de oameni care îi cer de mâncare. Bunicile vin cu mici sufertaşe, pentru a duce masa caldă acasă. Persoanele fără adăpost mănâncă la cantina din centrul de ajutor social.
„Pandemia dovedeşte că Putin nu este un lider puternic”, spune Washington Post, explicând că Rusia e acum al doilea stat din lume, după SUA, ca număr de infectări, iar datele oficiale oferite de administraţia de la Moscova sunt suspectate că ar fi cosmetizate pentru consum public.
Ce va fi în continuare? În astfel de situaţii, Rusia face gesturi extreme, de recâştigare a popularităţii, pe care le cosmetizează propagandistic, aşa cum a făcut invadând Crimeea. Or poate că sistemul, ca să supravieţuiască, îl va sacrifica pe Putin şi îşi va alege un nou exponent.