17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăEconomieVIDEO: SUA ar putea intra în incapacitate de plată la 1 iunie...

VIDEO: SUA ar putea intra în incapacitate de plată la 1 iunie fără o majorare a plafonului de îndatorare

Președintele american i-a convocat pe liderii democrați și republicani la o întâlnire marțea viitoare (9 mai) pentru a încerca să împiedice intrarea guvernului în incapacitate de plată a datoriei sale.

Președintele american Joe Biden îi convoacă săptămâna viitoare la Casa Albă pe liderii Congresului pentru a încerca să rezolve disputa partizană legată de plafonul de îndatorare.

Biden îi cheamă pe toți cei patru lideri ai celor două partide din Camera Reprezentanților și Senat să se așeze la masa discuțiilor.

Măsura vine după ce Trezoreria a avertizat că guvernul ar putea intra în incapacitate de plată a unor facturi încă din luna iunie, dacă Congresul nu ridică plafonul datoriei.

“Da-urile sunt 217. Voturile împotrivă sunt 215. Proiectul de lege este adoptat”.

Un proiect de lege adoptat săptămâna trecută de republicanii din Camera Reprezentanților pentru ridicarea limitei de îndatorare include reduceri abrupte de cheltuieli pe care Senatul, controlat de democrați, a declarat că nu le va aproba.

“Credința și creditul deplin al Statelor Unite nu pot fi ținute ostatice. Timp de luni de zile le-am cerut președintelui McCarthy și republicanilor să prezinte un plan, un plan real, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. Dar, în loc să prezinte un plan viabil, săptămâna trecută, președintele McCarthy și republicanii din Camera Reprezentanților au adoptat Legea privind incapacitatea de plată a Americii, o cerere de răscumpărare de dreapta dură adresată poporului american,” a spus Biden.

Casa Albă a insistat asupra unei creșteri a plafonului fără condiții. Biden a declarat că va negocia reducerile bugetare doar după ce va fi stabilită o nouă limită.

“Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facem în această privință este să ne asigurăm că amenințarea președintelui Camerei Reprezentanților de a nu plăti datoria națională nu mai este pe masă”, continuă Biden.

Washingtonul stabilește în mod regulat o limită pentru împrumuturile federale, dar, de asemenea, ridică periodic această limită pentru a plăti cheltuielile pe care Congresul le-a autorizat deja.

“Timp de peste 200 de ani, America nu a avut niciodată probleme cu datoriile. Ca să o spunem în termeni colocviali, America nu este o națiune rău platnică.”

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, și alți experți în politică au cerut Washingtonului să elimine limita, spunând că aceasta echivalează cu o ștampilă birocratică asupra unor decizii deja luate.

Yellen a avertizat că o incapacitate de plată a datoriei în luna iunie ar declanșa o catastrofă economică și financiară.

Cu toate acestea, plafonul de îndatorare este susținut atât de democrați, cât și de republicani, iar ambele partide l-au folosit ca pârghie atunci când partidul lor nu controla Casa Albă.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Anunț despre starea de sănătate a lui Robert Fico. Cum se simte premierul Slovaciei

Starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico este în uşoară ameliorare, a anunţat vineri spitalul unde este internat premierul, transmite AFP, care este...

Un diplomat al Ambasadei Rusiei la București, declarat persona non grata în România

Un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost declarat, vineri, persona non grata pe teritoriul României, informează Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit MAE,...

Cătălin Predoiu a participat la o masă rotundă împreună cu  șefi de misiuni ai Uniunii Europene la București

La invitația E.S. Jean Cornet d’Elzius, ambasadorul Regatului Belgiei la București, Marian Cătălin Predoiu, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, a participat pe 24...
Ultima oră
Pe aceeași temă