În Ungaria au apărut primele probleme serioase în economie și, în special, legat de moneda națională, forintul, care s-a depreciat semnificativ față de euro.
Forintul a scăzut până la un nivel record faţă de euro, deoarece sentimentul global de reducere a riscurilor a exacerbat îngrijorările legate de abordarea blândă a băncii centrale ungare faţă de inflaţia în spirală şi de conflictele guvernului cu Uniunea Europeană, potrivit Ziarul Financiar.
Forintul a slăbit luni cu 0,4%, ajungând la 399,83 pentru un euro. Acesta a pierdut peste 9% faţă de euro de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, cea mai mare prăbuşire dintre colegii de pe pieţele emergente, după lira turcească.
Ungaria stârnește tensiuni pe tema embargoului petrolier împotriva Moscovei cu UE
Ungaria a blocat miercuri adoptarea embargoului petrolier şi noi sancţiuni europene decise împotriva Moscovei pentru a obţine retragerea de pe lista neagră a UE a şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, au indicat mai multe surse diplomatice, relatează AFP.
Patriarhul este considerat ”un aliat de lungă durată al preşedintelui Vladimir Putin” şi ”a devenit unul dintre principalii susţinători ai agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei”, subliniază propunerea de sancţiuni înaintată statelor membre.
Liderii celor 27 de ţări ale UE reuniţi luni şi marţi la summitul de la Bruxelles au ajuns la un acord pentru a-şi reduce importurile de petrol rus cu aproximativ 90% până la sfârşitul anului pentru a secătui finanţarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!