-1.4 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăEconomieUndă verde de la UE pentru salvarea de către stat a companiilor

Undă verde de la UE pentru salvarea de către stat a companiilor

Condiţia impusă de Executivul comunitar este aceea ca Guvernele să nu acorde dividende şi bonusuri, să nu răscumpere acţiuni şi să nu facă achiziţii, transmite Reuters.

De asemenea, a precizat Executivul comunitar, ţările UE ar putea acorda împrumuturi subordonate în condiţii favorabile companiilor afectate de pandemie. 

Conform previziunilor economice de primăvară publicate miercuri, Comisia Europeană se aşteaptă ca zona euro să înregistreze în acest an o contracţie record de 7,7%, urmând ca în 2021 să cunoască o creştere de 6,3%, în timp ce economia Uniunii Europene (UE) va scădea cu 7,4% în 2020, dar va creşte cu aproximativ 6% în 2021.

Luna trecută, Executivul comunitar a trimis guvernelor statelor membre o serie de propuneri vizând relaxarea regulilor care se aplică cheltuielilor de stat în timpul pandemiei de COVID-19. Comisia introduce astfel noi reguli, pentru a permite recapitalizarea companiilor care au nevoie, însă a subliniat că preluarea de participaţii de către guverne „ar trebui să rămână ultima opţiune”.

Orice participaţii vor trebui însoţite de „condiţii clare cu privire la intrarea statului, remuneraţie şi ieşirea din companiile afectate, prevederi stricte privind guvernanţa şi măsuri adecvate pentru a limita potenţialele distorsiuni aduse competiţiei”, a subliniat Comisia Europeană, conform InCont.

UE a anunțat, recent, și relaxarea legislației în ceea ce privește ajutorul de stat, permițând astfel Guvernelor să ofere ajutoare financiare de salvare sau chiar sa naționalizeze companiile lovite din plin de criza financiară generată de coronavirus.

Schimbările în ceea ce privește preluarea marilor corporații private de către stat au fost propuse de Germania și Franța, îngrijorate de prezența tot mai mare a investițiilor chineze pe continent.

Și în România, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, anunța recent că una dintre măsurile la care lucrează împreună cu instituţiile financiare internaţionale vizează investiţia directă a statului în companii private.

„Mă uit la măsuri care sunt folosite în ţări ca Elveţia, cele care au trecut de criza din 2008. Ce probleme au companiile în perioada de criză? Multe dintre ele nu mai sunt bancabile. Indicatorii se înrăutăţesc şi nicio bancă nu mai vrea să îţi dea împrumut, Cum ajutăm aceste companii? Poţi să le ajuţi cu împrumut, cu garanţii, cu subvenţii sau sa mergi ca partener o perioada în sensul de a cumpăra, de a investi, de a da cu împrumut, care se poate converti în acţiuni în viitor. Este o măsură pe care am văzut-o în SUA, Anglia, care ajuta companiile să treacă peste această perioadă. Statul aduce lângă companie bonitatea statului, garanţia statului, dar nu numai printr-un instrument ci faptul că intră în acţionariat. Este o măsură care poate fi folosită şi o măsura la care mă gândesc. În SUA, când statul dă împrumuturi unor start-up-uri merge pe acest principiu, partener, şi dacă iese profitabil amândoi câştigăm, dacă nu, pierdem amândoi”, a declarat ministrul Finanţelor.

În aprilie, comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager, spunea că țările europene ar trebui să cumpere participații la companiile care se confruntă cu probleme financiare în această perioadă, pentru a le proteja de preluările masive ale Chinei.

Țările europene sunt îngrijorate de mai multă vreme de extinderea masivă a Chinei pe continent, prin preluarea unor mari companii europene, însă criza provocată de extinderea coronavirusului și scăderea abruptă a prețurilor pot constitui o oportunitate fără precedent pentru țara asiatică de a prelua companii strategice în Europa.

“Nu avem o problemă ca statele să preia participații la companii, dacă în acest fel vor să elimine preluările de acest fel. Este foarte important să se conștientizeze riscul că afacerile care sunt vulnerabile pot deveni obiectul unor astfel de preluări. Aceasta este una dintre principalele noastre priorități”, a spus pentru Financial Times comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager, preluată de Euronews.

Modificări în ceea ce privește legislația privind preluarea de către stat a unor companii private erau planificate dinainte de criza generată de coronavirus, însă Margrethe Vestager susține că acestea trebuie accelerate și adoptate “cât mai curând posibil”.

Cele mai citite

Ironia sorții: Donald Trump vrea Groenlanda pentru un fenomen pe care l-a negat vehement multă vreme

În spatele insistenței cu care Donald Trump revendică teritoriul danez Groenlanda pentru Statele Unite ale Americii stă un fenomen pe care liderul republican l-a...

Steve Bannon vrea să-l înlăture pe Elon Musk din anturajul Casei Albe: Este cu adevărat un om rău

Unul dintre liderii mișcării MAGA a lui Donald Trump a jurat că îl va înlătura pe Elon Musk din anturajul Casei Albe, întrucât miliardarul...

Zelenski a discutat cu Macron despre „desfășurarea de contingente” militare străine în Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni că a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre sprijinul pentru Ucraina și o' eventuală 'desfășurare...
Ultima oră
Pe aceeași temă