Un nou gen de afaceri pe bani publici: îngrijirea spațiilor verzi

Aparent ar fi vorba de o scădere a cheltuielilor salariale, prin reducerea unor posturi din organigramă, dar de cele mai multe ori valoarea contractelor cu firmele de curățenie sau de pază depășește de câteva ori costurile totale cu acele locuri de muncă.

Ticu Ciobotaru 0 comentarii

Actualizat: 08.05.2018 - 19:30

La primele externalizări, contractul pentru curățenia unei suprafațe de 276 mp de birouri de la o direcție a CJ Galați era de 90.000 de lei, deși costurile pentru crearea unui loc de muncă, suficient pentru 276 mp, erau de trei ori mai mici.

Ca să nu mai vorbim de impozitele plătite la stat. Iar la DGASPC Galați, contractul de pază pentru opt posturi de pază, care presupunea 24 de locuri de muncă în regim de 3 ture, avea o valoare care echivala cu crearea a 47 de locuri de muncă timp de un an. Între timp, moda externalizării se extinde, la serviciile de îngrijire a locurilor de joacă pentru copii și a spațiilor verzi.

 

30 de parcuri în căutarea grădinarului perfect

Aleșii locali din Galați au aprobat externalizarea întreţinerii a aproximativ 30 de parcuri şi scuaruri din oraş, iar la acest moment ADP-ul Primăriei Galați, respectiv societatea Gospodărire Urbană SRL, urmează să trimită caietul de sarcini la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice pentru ca ulterior să demareze procedura de atribuire a contractelor de îngrijire a spațiilor verzi. Operațiunea a fost pregătită în urmă cu câteva luni, când prin Hotărârea 632/27.11.2017, Consiliul Municipal Galați a aprobat „Studiul de oportunitate pentru fundamentarea soluției optime de delegare a gestiunii activității de amenajare și întreținere a unor parcuri și scuaruri”. Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, a explicat că decizia externalizării îngrijirii spațiilor verzi este motivată de faptul că ADP-ul nu are capacitatea, iar aici s-ar înțelege numărul de angajați, cu care să asigure îngrijirea spațiilor verzi din oraș: „Ne dorim un alt standard, pe care, din punctul meu de vedere, cu toate discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții societății Gospodărire Urbană, nu pot, nu vor, habar n-am, nu pot ajunge la minimul standard pe care ni-l dorim. Pentru parcuri și alte acostamente pe care le avem, încercăm să le ducem la un alt standard și de întreținere și de înfrumusețare. Gospodărire Urbană va rămâne cu interioarele de cartier. Acolo, slavă Domnului, au front de lucru cât nu pot duce ei. Dacă nu știți, Gospodărire Urbană reușește performanța ca din aprilie până în octombrie să acopere orașul o singură dată. Și sunt sigur că sunt zone în care nu trece nici măcar o dată. Ar trebui să treacă de minim 2-3 ori pe an”, spune primarul Galațiului.

 

Standardul costă

Evident că se pune problema impactului financiar. Primarul spune că impactul asupra bugetului va fi unul mai mare, dar acesta va fi concretizat în modul în care va arăta orașul: „Pentru activitățile pe care încercăm să le scoatem la delegare de gestiune, evident că impactul financiar asupra bugetului local va fi ceva mai mare, pentru că aici intră și modernizarea lor, pentru că un anumit standard înseamnă să tunzi iarba o dată la o săptămână, nu la un an. Chiar dacă e un pic mai scump, va schimba în totalitate fața orașului”. Principalele parcuri și scuaruri din Galați au fost împărțite în patru loturi, cu suprafețe de la 60.000 până la 200.000 mp. Nu au fost stabilite valori estimate, ofertele financiare ale firmelor fiind evaluate la departajare cu 85 din 100 de puncte. Potrivit tarifelor practicate pe piață, spre exemplu tariful aprobat de Consiliul Municipal Sighișoara pentru ADP-ul local, Ecoserv Sig SRL, cosirea mecanizată a gazonului costă 27 lei/100 mp. Asta înseamnă că pentru o singură cosire a unei suprafețe totale de 200.000 mp se încasează 54.000 lei. Cum în perioadele estivale cosirea gazonului ar trebui să se facă și la 2-3 săptămâni, într-un sezon estival o firmă de casă poate încasa sute de mii de lei cu investiții minime.   

Comentarii