Deşi „problema” UBER a fost discutată de nenumărate ori, iar taximetriştii bucureşteni au fost complet afectaţi de acest fenomen, se pare că Uber a plătit un impozit pe profit semnificativ faţă de alte companii de taxi din Bucureşti. Acest lucru a fost o mare surpriză pentru primarul General, Gabriela Firea.
Uber este activ pe pieţele din Bucureşti, Timişoara şi Cluj Napoca.
„Cifrele publicate de Ministerul de Finanţe atrag atenţia nu doar asupra impozitelor scăzute plătite de fiecare firmă de taxi în parte, ci şi asupra faptului că unii dintre cei mai mari jucători de pe piaţă par să nu înregistreze, aproape niciodată, profit. Astfel, firme precum Speed Taxi, Pelicanul Grup Taxi sau Bageti Star nu au plătit impozit pe profit în niciun an din perioada 2012-2016. Lista numelor care nu au avut de plată impozit pe profit în anul 2016 este, însă mult mai mare, şi include şi alte nume, precum Meridian Taxi sau Auto Cobălcescu”, arată Mediafax.
Potrivit datelor oficiale, cumulate de Cristian Lăzărescu, vicepreşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport, cei mai profitabili dintre taximetrişti sunt cei de la Taxi Glucoza, care, doar în 2016, au plătit 36.341 de lei, adică jumătate din impozitele plătite de toate cele 9 companii mari din piaţă, asta deşi se află doar pe locul al 7-lea în top. Următorii contribuabili sunt Cristaxi Sevice, cu un impozit pe profit de 12.016 lei, în 2016 şi Prof Taxi, care a datorat statului puţin peste 7.500 de lei, în acelaşi an.
La suma plătită de Uber, de 187.000 de lei, se adaugă şi taxele suplimentare pe care le plătesc şoferii parteneri Uber, constând în TVA intracomunitar, impozit pe venit, impozit şi contribuţii salariale. În 2016, spre exemplu, 100 de şoferi Uber au plătit 320.000 de lei, aferenţi acestor dări, arată comunicatul.