25.5 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăEconomieToate ţigaretele şi tutunul vor fi supravegheate la sânge

Toate ţigaretele şi tutunul vor fi supravegheate la sânge

Sistemul de trasabilitate a produselor din tutun este în vigoare de pe 20 mai 2019. El e menit să combată traficul și evaziunea fiscală. Comisia Europeană a acordat României un răgaz de conformare până pe 31 decembrie 2019.

Fiecare pachet de țigarete produse sau destinate pieței europene să fie identificat printr-un marcaj de trasabilitate, numit identificator unic, ce va conține informații privind locul, data producției, precum și destinația pachetului.

Identificatorul unic permite ca toate pachetele de produse din tutun introduse pe piață să fie înregistrate şi urmărite pe întreg teritoriul UE.

“1 ianuarie 2020 va veni cu noi provocări pentru jucătorii din industrie, odată ce trasabilitatea va deveni complet operațională.” Mihai Petre, EY România

Obligația aplicării identificatorului unic apare înainte de formalitățile vamale de punere în liberă circulație. Toate mișcările de astfel de produse sunt supuse înregistrării de la producător până la primul punct de vânzare cu amănuntul.

Fiecare stat membru UE și-a desemnat autoritatea competentă pentru emiterea identificatorilor unici. În România, autoritatea desemnată este Imprimeria Națională, explică EY.

 

Epuizare de stocuri

Legislația dă posibilitatea producătorilor și importatorilor de a-și epuiza stocurile de produse neconforme. Toate țigaretele și tutunul de rulat fabricate în UE sau importate înainte de 20 mai 2019 rămân în circulație și pot fi vândute un an, până pe 19 mai 2020.

Operatorii de retail implicați în vânzarea produselor din tutun la consumatorii finali trebuie să obţină un cod de identificare a locației, necesar pentru recepționarea produselor de la alți operatori economici.

Lupta contra comerțului ilicit cu tutun e o componentă a politicilor de supraveghere ale UE. E foarte important ca actorii de pe lanțul de aprovizionare să implementeze noile reguli privind sistemul de trasabilitate, pentru a nu risca blocarea tranzacțiilor sau amenzi contravenționale.

„1 ianuarie 2020 va veni cu noi provocări pentru jucătorii din industria tutunului, odată ce sistemul de trasabilitate va deveni complet operațional și în România”, arată Mihai Petre de la EY România.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă