3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăEconomieȚevile turcești pentru gazoductul BRUA, în instanță

Țevile turcești pentru gazoductul BRUA, în instanță

Un perdant al licitației organizate în martie, ArcelorMittal Tubular Products, a solicitat Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor anularea procedurii de atribuire și a contractului semnat pe 23 aprilie între Trans-
gaz și turci. CNSC a admis lipsa competenței materiale în speță și a declinat soluționarea Tribunalului din Sibiu – Secția Civilă. Dacă instanța se va pronunța favorabil față de solicitarea ArcelorMittal, atunci contractul devine nul, iar BRUA rămâne în aer.

„Admite excepţia lipsei competenţei materiale a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, invocată din oficiu, şi declină soluţionarea contestaţiei formulate de către SC ARCELORMITTAL TUBULAR PRODUCTS GALAȚI SRL, cu sediul în Galați, Calea Smârdan nr. 1-T, județul Galați, în contradictoriu cu entitatea contractantă, SOCIETATEA NAȚIONALĂ DE TRANSPORT GAZE NATURALE TRANSGAZ SA MEDIAȘ, cu sediul în Mediaș, Piața C.I. Motaș nr. 1, județul Sibiu, către Tribunalul Sibiu, Secția a II-a Civilă de contencios administrativ și fiscal. Dispune trimiterea dosarului către această instanţă judecătorească. Fără cale de atac“, sună decizia CNSC.

 

Contestații cu toptanul

 Licitația de țeavă pentru gazoductul BRUA – secțiunea din România a durat mai mult de un an, pentru că a fost grevată de diverse contestații ale participanților (în total, șapte entități – asocieri, cu mai mulți subcontractanți), ce au fost înaintate spre soluționare la autoritatea competentă (CNSC), astfel încât termenul de atribuire a fost amânat succesiv. Cel mai vehement contestatar a fost ArcelorMittal, care a susținut, sus și tare, că ar fi preferabil ca acest contract să rămână în România. La licitație însă, reprezentanții gălățenilor au uitat să depună un act, ceea ce le-a adus descalificarea.

Bruno Ribbo, fost director executiv al ArcelorMittal Galaţi SA, declara că societatea pe care o conducea, la acel moment, a fost descalificată oficial din cauză că documentaţia depusă la licitaţie era incompletă. În realitate însă, a susţinut directorul, lipsea un singur document nesemnificativ, adică o simplă declaraţie privind faptul că între companie şi directorul Transgaz nu există conflicte. Pentru clarificarea situaţiei, compania s-a grăbit să depună declaraţia, dar a fost prea târziu. Descalificată, ArcelorMittal Galaţi a atacat în instanţă decizia, dar a pierdut. În luna noiembrie a anului trecut, mai mulţi muncitori de la ArcelorMittal Galaţi SA au protestat în faţa Guvernului, cerând ca sectorul românesc al BRUA să fie construit cu materiale produse în ţara noastră.

 

BRUA – proiect strategic

 Contractul pentru țeavă are durata de 36 de luni, iar de livrarea tubulaturii depinde, de fapt, începerea efectivă a lucrărilor la BRUA, ce reprezintă un proiect de importanță strategică, ale cărui costuri – ce revin părții române – au fost estimate la aproximativ 500 milioane de euro. BRUA are ca sarcină să evacueze către Vest sutele de miliarde de metri cubi de gaze ce vor fi extrase din Marea Neagră.

Deja pentru această investiție Transgaz a primit un grant de 179 milioane de euro din partea Comisiei Europene și a contractat împrumuturi de 50 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și de 60 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Mai mult, pentru construirea unei conducte în lungime de aproximativ 479 kilometri și a trei stații de comprimare (la Jupa, Bibești și Podișor), Transgaz a atribuit deja, în noiembrie 2017, contractele de execuție a lucrărilor (împărțite în trei loturi) pentru etapa I, de la Podișor la Recaș. Pentru două loturi, licitația a fost câștigată de două consorții conduse de Habau PPS Pipeline Systems, o companie austriacă având activități în România, prin intermediul unei filiale cu sediul la Ploiești. Cel de-al treilea lot a fost adjudecat de un consorțiu condus de INSPET SA Ploiești, membru într-una dintre asocierile conduse de Habau PPS Pipeline.

Gazoductul BRUA va traversa, pe teritoriul țării noastre, județele Giurgiu, Teleorman, Dâmbovița, Argeș, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș. Conform calendarului anunțat de operatorul specializat Transgaz, termenul de finalizare a primei etape a BRUA a fost stabilit în anul 2019.

SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport.  Compania desfășoară activitatea de transport gaze naturale în conformitate cu prevederile legislației și reglementărilor europene și naționale în vigoare privind transportul gazelor naturale prin conducte.

ArcelorMittal Tubular Products face parte din grupul ArcelorMittal, care deține, printre altele, Combinatul siderurgic din Galați, aflat în proces de vânzare chiar în această perioadă.   

Cele mai citite

Coreea de Nord intensifică sprijinul militar pentru Rusia cu trupe suplimentare, artilerie și drone kamikaze

Coreea de Nord își crește sprijinul militar acordat Rusiei în conflictul din Ucraina, potrivit Statului Major al Armatei Sud-Coreene (JCS), citat de agenția Yonhap....

Crin Antonescu va fi candidatul comun al Coaliției la prezidențiale

Crin Antonescu va fi susținut de PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților la funcția de președinte al României Crin Antonescu va fi candidatul susţinut de...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...
Ultima oră
Pe aceeași temă