Studiu: Economia zonei euro a încetinit semmnificativ

Activitatea economică în zona euro a înregistrat în martie cel mai semnificativ declin din ultimii aproape şase ani, scăderea fiind condusă de Germania, în urma sporirii tensiunilor comerciale şi a tarifelor vamale.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 01.04.2019 - 15:20

Potrivit unui studiu realizat de compania de analize financiare Markit și citat de Reuters şi de site-ul cityam.com, Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut pentru a opta lună consecutiv în martie, la 47,5 puncte, de la 49,3 puncte luna precedentă.

Este cel mai redus nivel din aprilie 2013 şi până în prezent.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

În Germania, cea mai mare economie europeană, indicatorul PMI a scăzut la 44,1, cel mai redus nivel din iulie 2012, pe fondul accelerării scăderii comenzilor. Şi celelalte mari economii ale zonei euro, Franţa şi Italia, au raportat un indicator PMI sub 50 de puncte, scrie Agerpres.

"Temerile privind războaiele comerciale, tarifele vamale, sporirea incertitudinilor politice, Brexit şi, probabil, cel mai important, deteriorarea prognozelor privind evoluţia economiei şi a pieţelor de export, au afectat semnificativ încrederea şi activitatea economică", a apreciat Chris Williamson, economist şef la IHS Markit.

În Grecia, Irlanda, Olanda şi Spania indicatorul PMI a crescut în martie.

Datele vin după ce săptămâna trecută preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat că zona euro se confruntă cu o deteriorare persistentă a cererii externe iar Banca Centrală Europeană este pregătită să amâne şi mai mult momentul în care va decide prima majorare a ratei dobânzilor, dacă va fi necesar, şi va furniza noi facilităţi de lichiditate pe termen lung băncilor.

Mario Draghi a subliniat că o încetinire temporară a economiei zonei euro nu înseamnă în mod neapărat o recesiune importantă şi a dat asigurări că BCE nu duce lipsă de instrumente şi va adopta toate acţiunile de politică monetară pe care le consideră necesare pentru a-şi îndeplini obiectivele.

Conform celor mai recente prognoze ale BCE, publicate în martie, PIB-ul zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 1,1% în 2019, şi un avans de 1,6% anul viitor, faţă de 1,7% cât estima BCE în luna decembrie 2018 pentru următorii doi ani. În ceea ce priveşte estimările pentru 2021, BCE şi-a menţinut prognoza de creştere nemodificată la 1,5%.

Comentarii