27.9 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăEconomieStatul riscă să piardă 250 milioane de euro sub forma unui credit...

Statul riscă să piardă 250 milioane de euro sub forma unui credit solicitat la Galați

Statul român riscă să piardă 250 milioane de euro în cazul în care va accepta să acorde un credit controversat către combinatul de la Galați, anunță site-ul de investigații www.faramogul.ro.

Combinatul Siderurgic de la Galați a fost cumpărat inițial de firma ArcelorMIttal iar de aici a trecut în proprietatea omului de afaceri Sanjeev Gupta.

Potrivit unui articol publicat în publicația Financial Times, sistemul utilizat și de GFG (Gupta Family Group) funcționează astfel: o instituție financiară plătește în avans furnizorii unei companii – acceptând o reducere a facturării în schimbul unei plăți mai rapide – și apoi încasează suma totală de la companie mai târziu.

Foarte interesant este faptul că GFG nu este de fapt o persoană juridică, ci este pur și simplu un nume folosit pentru a descrie sute de companii separate din punct de vedere juridic, iar în acest caz, „o grupare globală simbolică nu poate emite altceva decât o garanție simbolică”.

Sursele citate explică faptul că Liberty Steel solicită Guvernului României garantarea unui credit de 250 milioane de euro, în contextul asigurării capitalului de lucru într-o conjunctură grav afectată de pandemie.

„Ce garanții își ia statul pentru garantarea unui împrumut de 250 de milioane? Se asigură prin contract că gajurile prezentate de Gupta nu sunt deja propuse spre re-reipotecare de către fondul de investiții care îi permite lui Gupta să facă noi achiziții de active? (…) Nu cumva odată creditarea asigurată, fondul de investiții Greensill va redirecționa către alte linii de finanțare o parte din cei 250 de milioane euro solicitați de Liberty Galați?”, se întreabă autorii acestor dezvăluiri.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Numărul ucrainenilor care intră în România, din nou în creștere. Peste 12.900, ieri

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) informează că ieri, prin punctele de frontieră, au intrat în România 108.013 persoane, dintre care 12.908 de...

Doi morți și 14 răniți în urma unui atac dintr-un club de noapte din Norvegia

Două persoane au fost ucise și alte 14 rănite sâmbătă într-un schimb de focuri de armă într-un club de noapte și pe străzile din...

Datorii de peste 100 milioane de euro la Agenția Spațială Europeană. Ministerul Cercetării promite că le va achita anul acesta

România dorește să plătească datoriile restante către Agenţia Spaţială Europeană (ESA) până la finalul acestui an, potrivit Ministerului Cercetării. Astfel, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării...
Ultima oră
Pe aceeași temă