30.1 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăEconomieStatul riscă să piardă 250 milioane de euro sub forma unui credit...

Statul riscă să piardă 250 milioane de euro sub forma unui credit solicitat la Galați

Statul român riscă să piardă 250 milioane de euro în cazul în care va accepta să acorde un credit controversat către combinatul de la Galați, anunță site-ul de investigații www.faramogul.ro.

Combinatul Siderurgic de la Galați a fost cumpărat inițial de firma ArcelorMIttal iar de aici a trecut în proprietatea omului de afaceri Sanjeev Gupta.

Potrivit unui articol publicat în publicația Financial Times, sistemul utilizat și de GFG (Gupta Family Group) funcționează astfel: o instituție financiară plătește în avans furnizorii unei companii – acceptând o reducere a facturării în schimbul unei plăți mai rapide – și apoi încasează suma totală de la companie mai târziu.

Foarte interesant este faptul că GFG nu este de fapt o persoană juridică, ci este pur și simplu un nume folosit pentru a descrie sute de companii separate din punct de vedere juridic, iar în acest caz, „o grupare globală simbolică nu poate emite altceva decât o garanție simbolică”.

Sursele citate explică faptul că Liberty Steel solicită Guvernului României garantarea unui credit de 250 milioane de euro, în contextul asigurării capitalului de lucru într-o conjunctură grav afectată de pandemie.

„Ce garanții își ia statul pentru garantarea unui împrumut de 250 de milioane? Se asigură prin contract că gajurile prezentate de Gupta nu sunt deja propuse spre re-reipotecare de către fondul de investiții care îi permite lui Gupta să facă noi achiziții de active? (…) Nu cumva odată creditarea asigurată, fondul de investiții Greensill va redirecționa către alte linii de finanțare o parte din cei 250 de milioane euro solicitați de Liberty Galați?”, se întreabă autorii acestor dezvăluiri.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 166: țara vecină acuză Kremlinul de peste 27.000 de crime de război

Forţele ruse au comis 27.203 crime de agresiune şi de război pe teritoriul ucrainean de la începutul invaziei și până în prezent, potrivit unui...

Șoșoacă, executată de ANAF: În loc să achite, inventează dușmani – VIDEO

ANAF începe executarea silită a Dianei Șoșoacă pentru neplata mai multor obligații la bugetul de stat, a anunțat, luni, Lucian Heiuș, președintele instituției. „Doamna Şoşoacă...

Diferitele tipuri de vitrine băuturi și avantajele oferite

Ești proprietarul unui restaurant, unui bar sau unui magazin alimentar? Atunci cu siguranță te-ai gândit deja să te echipezi cu o vitrină pentru băuturi...
Ultima oră
Pe aceeași temă