15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieSemnal de alarmă: numirile politice în companiile de stat pun în pericol...

Semnal de alarmă: numirile politice în companiile de stat pun în pericol stabilitatea acestora

Fondul Proprietatea își exprimă dezamăgirea pentru lipsa continuă a implementării legislației privind guvernanța corporativă în companiile de stat și îndeamnă Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor să ia măsuri imediate aplicarea corectă și eficientă a OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă în companiile la care sunt acționare.

„Este cel de-al doilea semnal pe care Fondul Proprietatea îl atrage asupra problemei guvernanței corporative în ultimele două săptămâni. Încălcările recurente continuă să amenințe stabilitatea companiilor pe termen lung și contravin interesului economic al României, precum și al cetățenilor români.”, se arată într-un comunicat de presă.

Lipsa continuă a punerii în aplicare a legislației este evidentă în opt dintre companiile din portofoliul Fondului, dar nu se limitează la acestea: Complexul Energetic Oltenia S.A., Societatea Națională a Sării S.A. Salrom, C.N. Aeroporturi București S.A., S.N. Aeroportul Timișoara – Traian Vuia S.A., C.N. Administrația Porturilor Maritime Galați, C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, C.N. Administrația Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu și Plafar.

„Este profund dezamăgitor să vedem că numirile de persoane afiliate politic în consiliile de administrație și în postul de directori generali continuă să fie o practică în companiile de stat din România. Inversarea acestei tendințe s-ar traduce în beneficii economice și sociale semnificative, de la reducerea riscurilor de fraudă și corupție la îmbunătățirea performanțelor operaționale ale companiilor și creșterea profitului pentru statul român”, spune Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments și Manager de Portofoliu al Fondul Proprietatea.

Potrivit datelor Fondului Proprietatea, peste 90% dintre numirile reprezentanților Guvernului în Consiliile de Administrație ale acestor companii nu sunt conforme cu regulile de guvernanță corporativă, așa cum sunt prevăzute în OUG 109/2011, pentru că fie sunt stabilite politic sau persoanelor în cauză le lipsește experiența profesională relevantă.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă