21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăEconomieScumpirea carburanților, bomboana de pe colivă. Prețul benzinei și al motorinei a...

Scumpirea carburanților, bomboana de pe colivă. Prețul benzinei și al motorinei a sărit de 7 lei pe litru

Un val de majorări s-a înregistrat în întreaga industrie, astfel că prețul carburanților a crescut considerabil, depășind chiar pragul de 7 lei/ litru. Conform analiștilor, creșterea tarifelor carburanților s-a produs pe fondul scumpirii utilităților și a forței de muncă, plus a barilului.

După ce RCA a crescut cu 60% în ultima lună, acum și carburanții sunt de neoprit, în unele benzinării, potrivit aplicației pecoonline, tariful a ajuns la 7,07 lei pe litru. Cel mai mic preț la benzină în acest moment este 6,14 lei, iar la motorină de 6,11 lei. Dacă ne amintim, am intrat în noul an cu tarife de 4,82 lei pe litru de benzina și 4,87 pe litru de motorină. Chiar dacă mulți analiști comentează că astăzi prețul barilului de 83 de dolari este cel de la nivelul anului 2010, atunci prețul benzinei era de 5,5 lei și al motorinei de 5,2 lei pe litru.

Motivul scumpirii carburanților

Doar că de atunci au mai avut loc și alte majorări, care fac ca prețul carburanților să fie sus, ne-a explicat consultantul economic, Adrian Negrescu. „Diferența față de creșterea anterioară este dată de creșterea facturilor de la utilități operaționale ale producătorilor și distribuitorilor de carburanți, costul cu resursa umană care este semnficativ mai mare decât la precedentul record al petrolului. Creșterea prețului carburanților afectează direct și imediat dinamica economică, asta înseamnă o creștere la transport și depozitare, apoi la toate serviciile și produsele alimentare și nealimentare. Creșterea prețurilor carburanților vine ca o bomboană pe colivă pentru consumatorul vulnerabil și companiile mici și mijlocii”, spune Negrescu.

Urmează scumpiri în lanț

Ca urmare a lanțului de scumpiri, putem vorbi de o rată mare a șomajului și tot mai multe companii în faliment.

„Multe companii vor fi nevoite să scumpească serviciile și multe dintre ele vor ajunge în zona de insolvență. Se vede deja în piață o scădere a consumului, oamenii consumă mai puțin și merg pe produsele de bază, iar facturile sunt tot mai greu de plătit. Valoarea facturilor restante în economie a ajuns la 430 de miliarde de lei, un nivel record. Firmelor le este din ce în ce mai greu să facă față acestor provocări: energie, gaze, carburanți și servicii. Pentru majoritatea companiilor creșterea prețurilor gazelor, energiei și carburanților reprezintă o misiune imposibilă în a-și creiona un plan de afaceri pentru următoarele luni. Astfel că, nu este exclus ca până la sfârșitul anului mai multe să închidă porțile. În acest moment sunt aproape 70.000 de companii care și-au închis porțile și estimez că până la sfârșitul anului numărul lor va crește până la 100.000, ceea va va înseamna disponibilizări de personal”, a mai explicat analistul economic.

,,Creșterea prețului carburanților afectează direct și imediat dinamica economică, asta înseamnă o creștere la transport și depozitare, apoi la toate serviciile și produsele alimentare și nealimentare” spune analistul economic Adrian Negrescu. Supraaciza la carburant a fost eliminată în România în decembrie 2019, după ce a fost introdusă de guvernul USL condus de Victor Ponta. Supracciza la carburant de 7 eurocenți pe litru era justificată prin faptul că fondurile colectate se vor regăsi în construcția de autostrăzi, despre care nu poate fi vorba nici astăzi. Chiar și fără acciză, cum spuneam vorbim astăzi despre prețuri de peste 7 lei, dar ar putea ajunge în acest ritm la 8 lei până la finalul anului. Transportatorii se văd nevoiți să se adapteze pieții și, ca de fiecare data, vor opera scumpiri, care într-un final afectează și mai mult consumatorul.

Scumpiri în toată Uniunea Europeană

Scumpirile din piață nu sunt doar în țara noastră, ci suntem alături de Bulgaria pe ultimele locuri la prețul combustibililor, însă nu cu mult, iar dacă ne referim la puterea de cumpărarea a cetățenilor din alte state ale UE, sigur că prețul este destul de mare. România are un preț al benzinei de 1,22 euro, Bulgaria de 1,15 euro, Franța, Germania și Italia de 1,60, Luxemburg de 1,40 euro, iar Danemarca, Islanda, Finlanda și Grecia de 1,70 euro.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Oamenii legii au descoperit aproximativ 6.000 de litri de motorină în urma unor percheziții domiciliare

La data de 17 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub coordonarea procurorilor...

CS Dinamo a făcut eventul! „Dulăii” au câștigat Cupa României după o finală cu CSM Constanța

Formația de handbal masculin CS Dinamo Bucureşti a cucerit Cupa României, după s-a impus cu 23-19 în finala disputată contra celor de la CSM...

Ecuație rezolvată în Liga 1! CFR Cluj, vicecampioană, Universitatea Craiova termină pe locul 3

CFR Cluj e noua vicecampioană a României, în timp ce Universitatea Craiova a terminat pe ultima poziție a podiumului Ligii 1, după rezultatele înregistrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă