15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăEconomieSalonul militar internațional de la București: România își prezintă cu mândrie armamentul...

Salonul militar internațional de la București: România își prezintă cu mândrie armamentul sovietic

Salonul de armament Black Sea Defense and Aerospace (BSDA) 2018, care s-a deschis ieri la București, reunește aproape 300 de expozanți din 25 de țări. Din Occident au venit cele mai mari companii de armament ale lumii, unele dintre ele fiind direct interesate să obțină contracte cu România, în condițiile în care bugetul Apărării reprezintă, în anul 2018, 2% din PIB.

Militarii români și-ar dori armament nou, care să le permită să concureze, și din acest punct de vedere, cu camarazii lor din NATO. Dar până la semnarea marilor contracte de înzestrare a Armatei, ei au expus, la BSDA, câteva echipamente din dotarea curentă.

Rachete din vremea războiului Yom Kippur

Astfel, Forțele Terestre Române au adus la BSDA, printre alte exponate, sistemul antiaerian KUB 2P25. Exemplarul care se află, în timpul desfășurării BSDA, la sediul ROMAERO arată încă suficient de bine, iar militarii români ne-au spus că participă cu el la trageri în fiecare an, în poligonul de la Capu Midia, și chiar își nimerește ținta. Acest tip de armă a început să fie produs în URSS în anul 1958, adică exact acum 60 de ani, demonstrându-și ulterior calitățile în războiul arabo-israelian (Yom Kippur) din anul 1973.

Armata și celelalte instituții militare din România au mai adus la expoziție tancuri, avioane și elicoptere din dotarea actuală, precum și diferite variante de automobile. Din această ultimă categorie, cele mai spectaculoase sunt mașinile Duster pe șenile, foarte admirate de vizitatorii români.

În schimb, delegațiile străine care au vizitat, chiar în prima zi, salonul BSDA, nu au părut interesate de echipamentele militare românești, ci au ținut să discute cu luptătorii români. De exemplu, ofițerii chinezi au stat îndelung de vorbă cu membrii detașamentului CSAR (de căutare – salvare în luptă), pregătiți să debarce din elicoptere IAR 330 Socat ale Forțelor Aeriene Române.

Elicoptere noi

În funcție de rezultatul negocierilor aflate în derulare, este posibil ca Armata Română să primească în dotare elicoptere multifuncționale noi. României i s-au propus deja elicoptere americane Black Hawk, iar producătorul acestora, grupul Lockheed Martin, este și el reprezentat la BSDA 2018.

La BSDA sunt prezente, alături de MApN, Ministerul de Interne, Brigada Antiteroristă din SRI și Administrația Națională a Penitenciarelor – subordonată Ministerului Justiției, ai cărei luptători au prezentat, ieri, și un exercițiu demonstrativ.

La rândul ei, Brigada Antitero a amenajat, în incinta BSDA, un mic poligon de tir.   

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă