În țara noastră există probleme pe piața forței de muncă din cauza emigrației românilor. Pentru anul 2019 se estimează că media creșterii salariilor va fi mai mică decât în anul 2018, cu 4,6%. Companiile ar trebui să crească salariile peste medie pentru a-și rezolva problema deficitului forței de muncă. De asemenea, companiile au recurs la modificarea programului de lucru, respectiv la introducerea unui număr de ore suplimentare.
În mediul privat salariile au fost puțin mai mari decât erau planificate pe anul 2018. Salariile în industrie au crescut cu 8,9%, iar în retail au crescut cu 6,7% , deci au depășit ajustarea de 5,7% care a fost stabilită inițial.
Salariile au crescut și în alte domenii dar nu atât de mult. Creșterile au fost mici în domeniu bancar, cu doar 5,4%. Și în sectorul farmaceutic s-a apreciat o creștere salarială de 4,8%. În ceea ce privește leasing-ul creșterile salariale au fost de 4,6%, mai mari ca în anul 2017, dar prea mici pentru a mulțumi pe angajați.
În învățământ costul orar al forței de muncă s-a majorat cu 26,56%. În sănătate și asistență socială creșterea costului orar al forței de muncă a fost de 32,64%. În alte domenii, creșterea costului orar al forței de muncă a fost foarte mic. De exemplu în industria extractivă a ajuns doar la 3,04%, iar în activități de spectacole la 6,32%.
Conform statisticilor, în luna februarie 2018, cei mai bine plătiți erau IT-iștii, salariul lor minim net pe lună fiind de 6.134 lei. De asemenea în transporturi aeriene, salariul minim net pe lună era de 5.079 lei net. Salariații de la bănci aveau 4.363 lei. În industria grea salariul minim net pe lună era de 5.028 lei.
De la data de 9 noiembrie 2018 Guvernul a introdus o definiție de salariu minim diferențiat în Codul Muncii. Sunt modificări aduse Codului Muncii care vizează Legea nr. 53/2003 și Legea nr. 279/2005. Stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi în funcție de vechimea în muncă și nivelul studiilor. Se va ține cont de vechimea de minim 15 ani în muncă și de studiile superioare. Unii salariați vor fi încadrați pe un anumit nivel dacă au studii superioare. De asemenea salariații care au vechime vor fi încadrați cu un alt salariu minim brut stabilit. În concluzie salariul minim va crește diferențiat. Va conta foarte mult nivelul studiilor, dacă salariații au sau nu facultate și dacă au vechime foarte mare în muncă.
Potrivit ministrului Finanțelor, de la 1 ianuarie 2019 salariul minim va fi majorat. Se va introduce salariul minim diferențial de 2.350 lei pentru lucrătorii cu studii superioare și o vechime de cel puțin 15 ani. Acest salariul de 2.350 lei este brut, deci un angajat va primi în mână doar 1.413 lei.
Pentru ceilalți angajați, salariul minim brut va fi de 2.080 le/lună, deci angajatul va avea un salariu net de 1.263 lei/lună.
Acum salariul minim brut este de 1900 lei, iar salariul mediu pe economie este de 2.487 lei. Majorarea salariilor va fi realizată abia de la 1 ianuarie 2019.
O altă măsură adoptată de companii pentru a-și rezolva problema forței de muncă este externalizarea activităților. O parte din antreprenori au decis să-și deschidă afaceri în străinătate. Desigur posibilitatea de extindere a afacerii de către anumite companii din țara noastră este încă puțin explorată, dar o parte dintre patroni au încercat această variantă. Ei s-au orientat spre Bulgaria pentru că în această țară investițiile străine pot avea succes în ceea ce privește deschiderea unei companii cu capital străin.
În Bulgaria birocrația este mai simplă și taxele mai mici. De exemplu cota de impozitare pe profit este de 10%, iar costurile cu forța de muncă sunt mici. Cu ajutorul unui avocat român în Bulgaria se rezolvă mai ușor toate problemele cu înființarea unei firme sau companii în această țară. Documentele pentru deschiderea firmei se depun imediat cu ajutorul unui avocat autorizat.
Antreprenorii români optează să facă afaceri în Bulgaria pentru că au și alte avantaje, chiriile sunt mici, iar prețurile la materii prime și materiale sunt reduse. Această alegere îi poate salva din faliment pe unii antreprenori. În această țară merg destul de bine serviciile, afacerile mici și mijlocii.
Românii sunt dispuși să-și mute afacerile în Bulgaria pentru că taxele sunt mici și pentru că pot scăpa de TVA. La bulgari TVA-ul este mai mic decât în România cu câteva procente.