9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomieÎn ce scandaluri au fost implicați rușii care acum scot la mezat...

În ce scandaluri au fost implicați rușii care acum scot la mezat Alro Slatina

 
Nu este precizat ce procent va fi vândut, rușii controlând acum peste 90% din acțiuni, și nici dacă tranzacțiile viitoare vor avea ca scop cedarea majorității. Nici motivele pentru care Vimetco face această mișcare nu sunt cunoscute, însă cert este că, odată cu vânzarea, prezența rusească în industria locală se reduce și mai mult.

În urmă cu 10 ani, rușii dețineau mai multe combinate de oțeluri, țevi, alumină și aluminiu, inclusiv Alro, însă, între timp, acestea fie și-au redus activitatea, fie s-au închis.

Vimetco N.V. deține, în prezent, 84,2% din acțiunile Alro Slatina. Acționarii vânzători intenționează să ofere acțiuni Alro către investitorii instituționali și investitorii de retail din România, dar și investitorilor eligibili din afara României. Așadar, vânzarea se va face pe bursa locală, pentru maximizarea prețului acțiunilor, nu prin negocieri bilaterale cu un potențial ofertant. 

Profit de 679 milioane USD în 2017

„Alro S.A. anunță astăzi că acționarul său majoritar, Vimetco N.V., și Conef S.A. (împreună «Acționarii vânzători») intenționează să lanseze o ofertă publică de vânzare pentru acțiunile companiei. Compania împreună cu filialele sale («Grupul») reprezintă unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa după capacitatea de producție, cu operațiuni în toate segmentele semnificative ale producției de aluminiu. Grupul este format din divizii upstream și downstream, de la activități care includ exploatarea și rafinarea materiilor prime până la producția și vânzarea de produse din aluminiu primar și procesat (care cuprind produse laminate plate («PLP-uri») și produse extrudate)”, se arată în notificarea remisă Bursei.

Vânzările și EBITDA (profitul înainte de plata taxelor) ale grupului, în 2017, au fost de 2,7 miliarde RON (aproximativ 679 milioane USD) și respectiv 566 milioane RON (circa 140 milioane USD).  Aproape tot profitul de anul trecut a fost distribuit la dividende, după ce și 2016 a marcat un an cu o rată mare de distribuție, ceea ce arată că proprietarii ruși vor să-și scoată banii din Alro. 

Printre liderii europeni

Grupul ce reunește Alro și Alum Tulcea (alumină) și mine de bauxită în Africa este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa după capacitatea de producție, cu operațiuni în toate segmentele semnificative ale producției de aluminiu. Grupul Alro este format din divizii upstream și downstream, de la activități care includ exploatarea și rafinarea materiilor prime până la producția și vânzarea de produse din aluminiu primar și procesat (incluzând PLP-uri și extrudate).

Folosind bauxita extrasă din minele din Sierra Leone (Africa), Grupul produce alumina, principala materie primă utilizată pentru producerea aluminiului, care este procesată în rafinăria din Tulcea (România). Minele operate de Grup și rafinăria sa acoperă integral necesitățile de bauxită și de alumină ale acestuia. Totalul resurselor de bauxită, măsurate și identificate în minele exploatate de Grup începând cu 1 ianuarie 2018, au fost estimate de Grup la 53,6 milioane de tone, pe care acesta le consideră suficiente pentru aproximativ 20 de ani de operațiuni (în conformitate cu ratele actuale de producție).

În 2017, Grupul a produs 1.787.716 tone, respectiv 472.606 tone de bauxită și de alumină.

Unitățile de producție și de prelucrare a aluminiului din Slatina au produs aproximativ 282.000 tone de aluminiu primar în 2017, din care aproximativ 56% a fost utilizat intern, în producția de produse din aluminiu procesat care, în același an, s-a ridicat la aproximativ 109.000 de tone.

Grupul fabrică și vinde un portofoliu diversificat și flexibil de produse din aluminiu, inclusiv produse din aluminiu primar, cum ar fi sârmă, bare, plăci și lingouri, precum și produse laminate plate, cum ar fi table, bobine și plăci și o gamă largă de profile extrudate. Grupul are o prezență puternică în multe sectoare industriale de pe piețele internaționale, iar expertiza acestuia îi permite să îndeplinească standardele tehnice și de producție specializate cerute de anumiți clienți în sectoare precum industria aeronautică, auto, maritimă și în construcții.

Începând cu 2002, momentul privatizării Alro, Grupul, potrivit datelor proprii, a investit aproximativ 412 milioane USD pentru a dezvolta și menține capacitatea de producție a aluminiului primar și procesat. 

Anchete, clasări, alte anchete

O altă fațetă a aventurii rusești la Alro o reprezintă multiplele scandaluri și anchete în care combinatul a fost implicat. DIICOT și DNA au deschis mai multe anchete cu speța Alro, pe privatizarea la prețuri preferențiale pentru energie, însă toate acestea s-au și închis.

DNA a investigat dacă a fost stabilită cu intenţie o valoare diminuată, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul sau o autoritate a administraţiei publice era acţionar, comisă în cadrul acţiunii de privatizare sau cu ocazia unei tranzacţii comerciale, ori a bunurilor aparţinând autorităţilor publice sau instituţiilor publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere. În 2002, când s-a făcut privatizarea, statul român avea 51% din capital, iar rușii de la Marco, adică Vitali Mackitsky, 49%. Procentul pe care statul român îl deţinea la acea vreme ar fi valorat în jur de 250 de milioane de dolari, dar Marco a cumpărat 10% din acţiuni pentru 11,4 milioane de dolari, necesare pentru a deveni acţionar majoritar. Procurorii DNA au spus că „reprezentanţii grupului de firme Marco, adică Vitali Mackitsky (președinte), Valeri Krasnov (vicepreşedinte) şi Marian Năstase (director pentru România), beneficiind de sprijinul lui Vadim Benyatov, au fost implicaţi şi au continuat demersurile pe diverse canale îndreptate către atragerea în sfera de influenţă şi consolidarea relaţiilor cu diverse persoane din mediul de decizie autohton, în vederea promovării, inclusiv prin mijloace oculte, a afacerilor derulate în ţara noastră, în detrimentul intereselor economice româneşti“.

În 2007 a izbucnit un nou scandal, acela al „băieților deștepți din energie“, în care Alro a jucat un rol principal, fiind acuzată că a beneficiat, în mod ilicit, de energie ieftină, la preț preferențial, de la Hidroelectrica. Nici acest scandal, care s-a transpus și în dosare, nu a dus nicăieri. Este adevărat totuși că, în urma scandalului „băieții deștepți“, Alro a pierdut contractul cu Hidroelectrica, fiind nevoită să cumpere energie de pe bursă. 

 
 

 

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...
Ultima oră
Pe aceeași temă