Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Rotirea cadrelor. Șefi cu probleme sunt promovați la vama Agigea

Vama Constanța Sud - Agigea (Foto: Poliția de Frontieră)

Eugen Pătrașcu

Actualizat: 23.07.2019 - 21:02

Vama de la Agigea, cea mai mare din România, și-a schimbat, din nou, șefii.

În fruntea vămii Constanța Sud – Agigea a fost numit Christian Gudu. Despre acesta se știe că a fost inspector vamal la DRV Ploiești, iar ca funcții de conducere le-a avut pe cele de adjunct și chiar de șef al Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Ialomiţa, cu sediul la Slobozia. În acea calitate, Gudu a fost cercetat la DNA, acum câțiva ani, alături de patru inspectori vamali din subordinea lui, sub suspiciunea unor fapte ilegale.

Vama din Slobozia a mai fost implicată în scandaluri de corupţie și în anul 2016, când a fost trimis în judecată şeful de atunci al DJAOV Ialomița, Ionuţ Scrioşteanu. La acel moment, adjunctul lui Scrioșteanu era Christian Gudu.  În ciuda acestui trecut controversat, Christian Gudu este acum socotit a fi potrivit pentru postul de șef de vamă la Agigea.

"Nea Lică"

Pe funcția de adjunct al aceleiași vămi, Constanța Sud Agigea, a revenit, acum, în iulie 2019, Octavian Lică Parfenie, cunoscut pe plan local sub numele familiar “nea Lică”.

Acesta a mai fost șef la Biroul vamal de frontieră Constanța Sud în perioada anilor 2011 – 2012, iar ANAF l-a numit, din nou,  șef al acestei unități vamale, la 27 iunie 2018. Dar în ianuarie 2019, ANAF a trimis un control în forță, cu zeci de oameni, în vama Agigea, coordonat chiar de Mihaela Triculescu - recent numită în fruntea ANAF. După acest control, Parfenie a fost trecut pe funcția de adjunct și apoi pe o funcție de execuție.

Pe “nea Lică”, presa din Dobrogea îl prezentase într-o lumină nefavorabilă, despre el zicându-se că „vămuia sub pod” – adică executa controlul în mod discret, ferit de ochii curioșilor, sub podul de la terminalul de containere Agigea.

Așa se face că, atunci când Octavian Lică Parfenie și-a pierdut, temporar, puterea de decizie la nivelul vămii Agigea, o serie de importatori au răsuflat ușurați. În schimb, se zice că ar fi fost nemulțumiți unii apropiați ai lui, printre care s-ar număra cei de la firma Predilect Logistic Srl, care execută servicii de comisionare vamală. Neoficial, se vehicula informația că, în județul Constanța, o firmă care accepta acest comisionar vamal avea asigurată liniștea la vămuire.

Echipa care a revenit, astfel, la conducerea vămii Constanța Sud Agigea va avea o misiune dificilă, mai ales acum, când Comisia Europeană a început să verifice cum au colectat Finanțele din România taxele vamale în ultimii ani.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine