7.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021
AcasăEconomieRotirea cadrelor. Șefi cu probleme sunt promovați la vama Agigea

Rotirea cadrelor. Șefi cu probleme sunt promovați la vama Agigea

Vama de la Agigea, cea mai mare din România, și-a schimbat, din nou, șefii.

În fruntea vămii Constanța Sud – Agigea a fost numit Christian Gudu. Despre acesta se știe că a fost inspector vamal la DRV Ploiești, iar ca funcții de conducere le-a avut pe cele de adjunct și chiar de șef al Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Ialomiţa, cu sediul la Slobozia. În acea calitate, Gudu a fost cercetat la DNA, acum câțiva ani, alături de patru inspectori vamali din subordinea lui, sub suspiciunea unor fapte ilegale.

Vama din Slobozia a mai fost implicată în scandaluri de corupţie și în anul 2016, când a fost trimis în judecată şeful de atunci al DJAOV Ialomița, Ionuţ Scrioşteanu. La acel moment, adjunctul lui Scrioșteanu era Christian Gudu.  În ciuda acestui trecut controversat, Christian Gudu este acum socotit a fi potrivit pentru postul de șef de vamă la Agigea.

„Nea Lică”

Pe funcția de adjunct al aceleiași vămi, Constanța Sud Agigea, a revenit, acum, în iulie 2019, Octavian Lică Parfenie, cunoscut pe plan local sub numele familiar “nea Lică”.

Acesta a mai fost șef la Biroul vamal de frontieră Constanța Sud în perioada anilor 2011 – 2012, iar ANAF l-a numit, din nou,  șef al acestei unități vamale, la 27 iunie 2018. Dar în ianuarie 2019, ANAF a trimis un control în forță, cu zeci de oameni, în vama Agigea, coordonat chiar de Mihaela Triculescu – recent numită în fruntea ANAF. După acest control, Parfenie a fost trecut pe funcția de adjunct și apoi pe o funcție de execuție.

Pe “nea Lică”, presa din Dobrogea îl prezentase într-o lumină nefavorabilă, despre el zicându-se că „vămuia sub pod” – adică executa controlul în mod discret, ferit de ochii curioșilor, sub podul de la terminalul de containere Agigea.

Așa se face că, atunci când Octavian Lică Parfenie și-a pierdut, temporar, puterea de decizie la nivelul vămii Agigea, o serie de importatori au răsuflat ușurați. În schimb, se zice că ar fi fost nemulțumiți unii apropiați ai lui, printre care s-ar număra cei de la firma Predilect Logistic Srl, care execută servicii de comisionare vamală. Neoficial, se vehicula informația că, în județul Constanța, o firmă care accepta acest comisionar vamal avea asigurată liniștea la vămuire.

Echipa care a revenit, astfel, la conducerea vămii Constanța Sud Agigea va avea o misiune dificilă, mai ales acum, când Comisia Europeană a început să verifice cum au colectat Finanțele din România taxele vamale în ultimii ani.

Cele mai citite

SUA susțin că au probe care arată că Rusia ia în calcul acțiuni agresive asupra Ucrainei

SUA susțin că au probe care arată că Rusia ia în calcul acțiuni agresive asupra Ucrainei. Oficialii americani au promis că vor răspunde unor...

Klaus Iohannis spune că avem „o soluție atipică pentru guvernarea țării” – VIDEO

Klaus Iohannis spune că avem „o soluție atipică pentru guvernarea țării” pentru a trece România peste o „încercare istorică”. Șeful statului a făcut declarația...

EXCLUSIV Declarația comună a celor mai mari fundații din lume care deplâng INECHITATEA vaccinării care duce la apariția și răspândirea variantelor periculoase de Coronavirus...

NEW YORK — Pe măsură ce îngrijorarea crește cu privire la amenințarea cu răspândirea variantei Omicron COVID-19, grupul celor mai importante organizații filantropice din...
Ultima oră
Pe aceeași temă