Medicii veterinari nu au fost luați prin surprindere de apariția pestei porcine africane în România, pentru că acest lucru era previzibil de mai mulți ani, au declarat pentru RL specialiști din ANSVSA. Aceștia au explicat că există multiple „porți de intrare“ ale virusului în țară, ce nu pot fi controlate. Porcii mistreți reprezintă doar unul din vectori. „Factorul uman este cel puțin la fel de important ca și porcii mistreți în ceea ce privește răspândirea virusului. Uciderea tuturor mistreților, așa cum cer unii fermieri, nu este posibilă și nu ar ajuta cu nimic la eradicarea focarelor din prezent“, ne-a declarat un specialist din cadrul ANSVSA.
Dacă epidemia a lovit în numai două mari ferme de porci până acum, provocând pagube dezastruoase (afacerile au fost, practic, închise), în gospodării a luat proporții apocaliptice. Peste 66.000 de porci au fost sacrificați și incinerați după ce s-a constatat că se infectaseră cu teribilul virus.
Până la această oră au fost confirmate 440 de focare în mai multe județe, din care 438 în gospodării. Veterinarii merg din poartă în poartă pentru a informa populația și pentru a ucide porcii bonavi, acolo unde se constată boala. La viteza cu care se răspândește epidemia, este foarte posibil să nu mai existe nici un porc în cotețele gospodarilor, în scurt timp.
Daea: Nu vede nimeni cum circulă virusul
Situaţia focarelor de pestă porcină africană din teritoriu a fost analizată, marți, la Guvern, în cadrul unei întâlniri cu premierul Viorica Dăncilă, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea. „Este o situaţie dificilă. Se acţionează cu peste 12.000 de oameni din structurile statului. Acest virus nu are nici antidot, nici vaccin, nu-l vede nimeni cum circulă“, a declarat Daea, citat de Mediafax. Oficialul a precizat că la ședința de analiză au participat reprezentanții ANSVSA și miniștrii de la Interne, Apărare, Transporturi, Economie, Mediu, Ape și păduri.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat, luni, că primele plăţi compensatorii au ajuns la crescătorii de porci afectaţi de pierderea animalelor în acţiunile pentru lichidarea rapidă a focarelor de pestă porcină africană.
„Pentru controlul pestei porcine africane, Guvernul României a aplicat măsuri suplimentare de monitorizare, control şi combatere a bolii, astfel încât să se împiedice răspândirea virusului şi să se limiteze pierderile generate de evoluţia focarelor. Totodată, au fost adoptate acte normative care reglementează compensarea pagubelor crescătorilor de porci cauzate de pierderea animalelor în acţiunile pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, dar şi acordarea de stimulente financiare pentru notificarea cazurilor de porci mistreţi morţi şi pentru participarea vânătorilor la vânătoarea selectivă“, a menţionat ANSVSA.
Scenarii anti-europene în criza porcilor
Criza declanșată de epidemia de pestă porcină africană care a lovit România venind dinspre est, respectiv din Ucraina și Republica Moldova, a dus și la nașterea unor scenarii anti-europene, cu puternică tentă naționalistă.
Astfel, Asociația PRO Consumatori (APC) vede în criza porcilor un complot al crescătorilor din vestul continentului care își dispută piața de desfacere românească, în cârdășie cu autoritățile statului. APC consideră că țara noastră se confruntă cu o „falsă epidemie de pestă porcină africană, al cărei scop este distrugerea capitalului autohton și aducerea la sapă de lemn a țăranului român“.
„O mână criminală vrea distrugerea zootehniei. Devenim piață de consum, Europa și-a atins țelul“, se arată în comunicatul APC. Potrivit documentului, prin acțiunile de eradicare a bolii se îngroapă mii de mici de crescători de animale, dar și alte firme din acest lanț de producție.
Asociația Pro Consumatori acuză ANSVSA de abuz și cere demisia președintelui acestei instituții. „5,6 milioane de kilograme de carne de porc au fost distruse prin incinerare/îngropare, ceea ce înseamnă 10% din consumul anual de carne al românilor! Acțiunea pesta porcină africană va incinera până la finalul anului peste 1 milion de porci! România a pierdut statutul de țară liberă de pestă porcină și nu mai poate exporta carne de porc timp de 3 ani! Pesta porcină africană poate provoca României pierderi de miliarde de euro!“, se arată în comunicatul APC. Semnatarii subliniază că proprietarii de porci din gospodăriile țărănești riscă amenzi cuprinse între 3.000 lei și 6.000 lei dacă nu declară animalele bolnave la medicul veterinar în termen de 48 de ore. În același timp, ei vor primi despăgubiri pentru animalele ucise abia după 90 de zile, în urma evaluării făcute de autorități.
Asociația Pro Consum sugerează că vectorul pestei porcine africane din România poate fi și carnea de porc congelată din import, având în vedere că virusul rezistă și ani de zile în produsele congelate: „Având în vedere acest aspect, APC solicită ANSVSA să facă publică situația importurilor de produse de carne de porc preparate numai prin sărare, maturare și/sau afumare pentru perioada 1 ianuarie 2018 – 30 iulie 2018, pe fiecare țară de proveniență, precum și rezultatele analizelor specifice identificării virusului pestei porcine africane realizate pe fiecare lot de produse pentru perioada mai sus menționată“.
Programul Bazna/Mangalița, compromis
APC mai arată că pesta porcina îngroapă programul Ministerului Agriculturii de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița, în valoare de 4,6 milioane lei pentru anul 2018. Conform datelor Ministerului Agriculturii, la această schemă de ajutor de minimis concepută pentru perioada 2018-2020 s-au înscris 223 de furnizori de purcei din rasele Bazna și Mangalița, 28 de procesatori de carne de porc și 3.410 crescători de porci.
Având în vedere aceste considerente și multe altele, APC va picheta pe 2 august sediul Ministerului Agriculturii.