6.6 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăEconomieRomânia va avea cea mai mare fabrică de procesare a lânii din...

România va avea cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa

Câțiva investitori români din județul Olt au reușit să obțină peste 180 de milioane de lei de la Ministerul Economiei. Cu acești bani, se va înființa o fabrică de procesare a lânii şi de fabricare de produse fono şi termo izolante din lână, fiind cea mai mare din Europa, potrivit Ministerului Agriculturii.

”Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale salută demersul unor investitori români din judeţul Olt, comuna Făgeţelu, care au obţinut suma de 182.059.200 lei, în cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin HG nr. 959/2022, prin finanţare de la Ministerul Economiei. Fondurile vor fi folosite pentru înfiinţarea unei fabrici de procesare a lânii şi la fabricarea de produse fono şi termo izolante din lână, dar şi pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, îngrăşămintele organice sub formă de pelete sau compostul rezultat în urma spălării lânii”, anunţă Ministerul Agriculturii.

Ce se va construi în cadrul fabricii

  • o hală de producţie în suprafaţă de 12.500 mp.
  • 3 linii de spălare lână brută cu o capacitate unitară de 1t/oră/linie, care vor include şi următoarele sub-capacităţi: instalaţii de centrifugare pentru extragerea lanolinei; 2 linii de peletizare; o staţie de reciclare a apei şi reintroducere în circuit; 2 linii automate de prelucrare şi ambalare produse finite; capacitate de producere a energiei prin panouri fotovoltaice instalate pe întreaga suprafaţă a halei.

„Proiectul evaluat şi validat se va transpune în construirea unei fabrici prin care se va prelucra această valoroasă resursă, în care găsim finalitatea Programului LÂNA, pe care l-am început în anul 2017. Vom fi tot timpul alături de românii care vor să investească în această activitate prin crearea de mecanisme de colectare a lânii de la crescătorii de ovine din România, în acest moment fiind semnate scrisori de intenţie cu asociaţiile de fermieri pentru 15.000 tone lână brută”, a declarat ministrul Petre Daea.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Teodosie, cu barbă, dar totuși ciuntit ca mitropolit

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a ieșit de la ședința Sfântului Sinod al bărboșilor, încă prezentând păr...
Ultima oră
Pe aceeași temă