8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomieRomânia stă surprinzător de bine la regenerabile

România stă surprinzător de bine la regenerabile

Anul 2018, al liberalizării pieţei, a înregistrat o pierdere netă de aproape 430 de milioane de lei, de la peste 1 miliard de lei profit în 2017. Analiștii KeysFin consideră că sectorul are șanse să se maturizeze mai repede decât cel al gazelor.

Subpiaţa consumatorilor casnici s-a liberalizat de la 1 ianuarie 2018, cu toate că prețul final e în continuare avizat de ANRE, iar OUG 114 a reglementat-o iar.

„Ca să ajungă la maturizarea deplină, e nevoie de investiții masive în digitalizare și exploatarea regenerabilelor”, spune Roxana Popescu de la KeysFin. 2.128 de companii, cu 46.200 de angajați, activau în 2018, în sector.

„Pentru ca piaţa energiei electrice să ajungă la maturizare deplină, e nevoie de investiții în digitalizare și regenerabile.” Roxana Popescu, KeysFin

Liderul producătorilor de energie electrică e Hidroelectrica (afaceri de 4,3 miliarde de lei în 2018), urmată de CE Oltenia (2,8 miliarde de lei) și Nuclearelectrica (2,1 miliarde de lei).

Ceea ce, între paranteze fie zis, spune multe despre mixul energetic al României.

Primul dintre comercianții și distribuitorii de energie electrică, după cifra de afaceri din 2018, e Electrica Furnizare (4,2 miliarde de lei), urmată de Transelectrica (2,7 miliarde de lei) și Tinmar Energy (2,5 milioane de lei).

De la 1 ianuarie, piața de energie electrică se va liberaliza complet. Consumatorii vor putea alege între furnizorii existenți, în funcție de ofertele lor, dar și de alte beneficii, ca ușurința cu care pot deveni prosumatori sau cu care pot da energie electrică din instalații proprii.

 

Factorul Hidroelectrica

O influență importantă asupra maturizării pieței o va avea listarea Hidroelectrica la bursă.

Printre planurile companiei e preluarea CEZ România, realizarea de parcuri eoliene și solare, dezvoltarea unei rețele de încărcare a automobilelor electrice, ori respectarea direcțiilor europene de decarbonizare, stabilite de Green Deal.

Însă la regenerabile România stă suprinzător bine, tocmai datorită hidroenergiei. Eoliana și hidroenergia au acoperit 42% din consum în 2018, cu 10% peste media europeană, de 32%. Suntem pe locul 7 în UE, din acest punct de vedere.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă