5.8 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăEconomieRomânia stă surprinzător de bine la regenerabile

România stă surprinzător de bine la regenerabile

Anul 2018, al liberalizării pieţei, a înregistrat o pierdere netă de aproape 430 de milioane de lei, de la peste 1 miliard de lei profit în 2017. Analiștii KeysFin consideră că sectorul are șanse să se maturizeze mai repede decât cel al gazelor.

Subpiaţa consumatorilor casnici s-a liberalizat de la 1 ianuarie 2018, cu toate că prețul final e în continuare avizat de ANRE, iar OUG 114 a reglementat-o iar.

„Ca să ajungă la maturizarea deplină, e nevoie de investiții masive în digitalizare și exploatarea regenerabilelor”, spune Roxana Popescu de la KeysFin. 2.128 de companii, cu 46.200 de angajați, activau în 2018, în sector.

„Pentru ca piaţa energiei electrice să ajungă la maturizare deplină, e nevoie de investiții în digitalizare și regenerabile.” Roxana Popescu, KeysFin

Liderul producătorilor de energie electrică e Hidroelectrica (afaceri de 4,3 miliarde de lei în 2018), urmată de CE Oltenia (2,8 miliarde de lei) și Nuclearelectrica (2,1 miliarde de lei).

Ceea ce, între paranteze fie zis, spune multe despre mixul energetic al României.

Primul dintre comercianții și distribuitorii de energie electrică, după cifra de afaceri din 2018, e Electrica Furnizare (4,2 miliarde de lei), urmată de Transelectrica (2,7 miliarde de lei) și Tinmar Energy (2,5 milioane de lei).

De la 1 ianuarie, piața de energie electrică se va liberaliza complet. Consumatorii vor putea alege între furnizorii existenți, în funcție de ofertele lor, dar și de alte beneficii, ca ușurința cu care pot deveni prosumatori sau cu care pot da energie electrică din instalații proprii.

 

Factorul Hidroelectrica

O influență importantă asupra maturizării pieței o va avea listarea Hidroelectrica la bursă.

Printre planurile companiei e preluarea CEZ România, realizarea de parcuri eoliene și solare, dezvoltarea unei rețele de încărcare a automobilelor electrice, ori respectarea direcțiilor europene de decarbonizare, stabilite de Green Deal.

Însă la regenerabile România stă suprinzător bine, tocmai datorită hidroenergiei. Eoliana și hidroenergia au acoperit 42% din consum în 2018, cu 10% peste media europeană, de 32%. Suntem pe locul 7 în UE, din acest punct de vedere.

Cele mai citite

Bursa a atins un nou maxim istoric miercuri

BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, s-a apreciat miercuri, 21 februarie cu 1,1% la 15.888,48 puncte, un nou maxim istoric, deci...

Bursa a atins un nou maxim istoric miercuri

BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, s-a apreciat miercuri, 21 februarie cu 1,1% la 15.888,48 puncte, un nou maxim istoric, deci...

Regele Charles este văzut prima dată la muncă după diagnosticul de cancer

Regele Charles a fost fotografiat întâlnindu-se cu prim-ministrul Rishi Sunak. Este pentru prima dată când este văzut la muncă, după diagnosticul de cancer, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă