Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

România se va confrunta cu cea mai gravă contracție trimestrială

Pandemia Covid-19 afectează grav creșterea economică a ţării noastre. Criza economică de care ne apropiem, care e generată de pandemia noului coronavirus, evidențiază slabele fundamente economice ale ţării noastre.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 24.06.2020 - 14:18

Analiza Euler Hermes (EH) preconizează că economia va înregistra cea mai gravă contracție trimestrială de mai bine de 20 de ani, în trimestrul al doilea al anului 2020, spune o analiză EH.

Mai mult decât atât: va avea loc o scădere constantă a PIB, până în trimestru unu al anului viitor. Faptul că România e stat membru UE, existenţa unui sector industrial competitiv și mediul de afaceri relativ bine dezvoltat, ca şi relațiile internaționale destul de bune, au ajutat în ultimii ani economia României.

Astfel, chiar si cu o creștere negativă a PIB, de la +7,1%, în anul 2017, la +4,4%, în 2018, și +4,1%, în 2019, se prefigura faptul că economia supraîncălzită începea să se stabilizeze.

După apariția coronacrizei, în T1 2020, perspectiva s-a schimbat dramatic. Din martie, au apărut întreruperi ale lanțului de aprovizionare din industrie, în special în sectorul auto, scăderi ale cererii externe, carantină la exterior, prin închiderea frontierelor, și carantină la interior. Măsurile cele mai stricte au produs efecte de la finalul lui martie, până la începutul lunii mai.

Cu toate acestea, mulțumită cererii interne puternice din primele două luni ale anului, economia tot a avut un trend ascendent, dar moderat, în T1. Indicatorii de frecvență înaltă sugerează că producția s-a contractat brusc în martie și, mai departe, cu rate record în aprilie.

 

Friabilizare

“Deși măsurile de restricție au fost gradual mai permisive de la mijlocul lunii mai, ne așteptăm la o deblocare treptată a economiei, care va dura cel puțin până la sfârșitul anului 2020”, estimează Alina Oana Ţârlea, de la Euler Hermes.

Factorii de friabilizare? Instabilitatea guvernului, arieratele companiilor de stat, vulnerabilitățile sectorului bancar, datoriile ridicate ale sectorului privat, în special în valută, creșterea rapidă a deficitului de cont curent, în timp ce intrările nete din investiții străine directe scad, și sarcina datoriei externe ridicate.

EH estimează că PIB-ul anual va scădea cu -5,5%, iar în 2021 va creşte cu +4%. Nivelul PIB real din 2019 nu va fi atins înainte de anul 2022, cel mai devreme.

Comentarii

loading...