4 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăEconomieRomânia pune în funcțiune gazoductul spre Chișinău. Republica Moldova se apropie de...

România pune în funcțiune gazoductul spre Chișinău. Republica Moldova se apropie de București

În anul 2020 se vor finaliza construirea tronsonului de pe teritoriul României al proiectului energetic BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) precum și a gazoductului Ungheni – Chişinău, a anunțat premierul Ludovic Orban.

Ambele obiective energetice sunt coordonate de compania Transgaz.

Premierul Orban a abordat acest subiect în contextul unei vizite pe care a efectuat-o la Vatra Dornei (județul Suceava).

”În cursul acestui an, vom finaliza BRUA, tronsonul de pe teritoriul României, şi, de asemenea, vom finaliza gazoductul Ungheni-Chişinău, un obiectiv de investiţii care se află, de asemenea, sub conducerea Transgaz”, a anunțat șeful Guvernului României.

Premierul Orban a insistat asupra importanței economice și sociale a acestor lucrări, deși realizarea lor are, în mod evident, și o mare semnificație politică.

“Încercăm în toate domeniile de activitate să împingem investiţiile înainte, să atragem resurse, să selectăm companii capabile să ducă proiectele la bun sfârşit în termen cât mai scurt şi un nivel de calitate cât mai ridicat”, a explicat premierul Orban. Potrivit acestuia, ”obiectivul nostru este să extindem reţelele de gaz, magistralele, astfel încât să permitem accesul la gaz la cât mai multe comunităţi locale. România are gaz şi cetăţenii români nu pot să aibă acces la gaz, iar foarte multe comunităţi locale sunt private de accesul la gaz. Dezvoltarea reţelei de gaz natural face parte din programul nostru de dezvoltare a infrastructurii, ca o bază pentru dezvoltarea economică a României şi pentru asigurarea unor servicii de calitate pentru cetăţenii români”.

Sâmbătă, la Vatra Dornei, premierul Orban a vizitat și centrala termică a acestui oraş, centrală care urmează să fie alimentată cu gaz, după finalizarea de către Transzgaz a magistralei de transport.

Conducta de transport gaze naturale DN 250 Pojorâta – Vatra Dornei a fost declarată proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

IMPLICAȚIE

Dezvoltare locală și națională

Amplasamentul obiectivului se află pe teritoriul administrativ al municipiului Vatra Dornei și al comunelor Sadova şi Pojorâta.

Prin realizarea conductei se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităţilor din zonă, respectiv Vatra Dornei, Pojorâta, Sadova, Iacobeni, Dorna Arini, Şaru Dornei, Dorna Candrenilor şi Fundu Moldovei, a circa 35.000 de locuitori şi a circa 780 de agenţi economici.

“Dezvoltarea reţelei de gaz natural face parte din programul nostru de dezvoltare a infrastructurii, ca o bază pentru dezvoltarea economică a României”

Ludovic Orban,

Prim-ministru

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O cicatrice pe un tablou istoric

Uneori, durerea unei nații nu vine doar din tragedii evidente, ci și din pierderi profund simbolice. Așa se simte povestea acestui furt de comori...

Bacalaureat 2025: Încep probele de evaluare a competenţelor

Prima probă, evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, se desfășoară în perioada 27 – 29 ianuarie Elevii din clasa a 12-a au...

O cicatrice pe un tablou istoric

Uneori, durerea unei nații nu vine doar din tragedii evidente, ci și din pierderi profund simbolice. Așa se simte povestea acestui furt de comori...
Ultima oră
Pe aceeași temă