6.8 C
București
duminică, 18 februarie 2024
AcasăEconomieRomânia intră într-o criză profundă, anul acesta

România intră într-o criză profundă, anul acesta

Grosso modo, după ce a scăzut brusc, în prima jumătate a anului, activitatea economică a României va creşte, în a doua jumătate, întrucât restricțiile de coronacriză vor fi treptat ridicate.

Astfel, economia va crește în anul 2021. PIB-ul real va fi contractat cu 6%, în anul 2020, apoi va crește cu 4%, anul viitor, anticipează Comisia Europeană (CE), în previziunile sale de vară.

Primul risc ar putea fi al doilea val de infecții, în România. Al doilea, ca acest nou val să aibă loc într-unul dintre principalii parteneri comerciali ai ţării, ceea ce ar putea întârzia recuperarea economică, arată CE.

“Un factor important e modul în care autoritățile abordează îngrijorările privind traiectoria fiscală ce precede criza Covid-19, care poate afecta în cele din urmă încrederea investitorilor, ducând la costuri de finanțare mai mari și la o creștere mai mică”, avertizează executivul european.

“După ce a scăzut brusc, în prima jumătate a anului acesta, se prevede că activitatea economică a României va intra pe creştere în a doua jumătate a anului 2020.” Comisia Europeană, previziuni de vară

Scăderea accentuată a prețurilor din Energie, precum și cererea agregată scăzută, urmează să reducă presiunile inflaționiste în acest an, compensând astfel o creștere preconizată a prețurilor la produsele alimentare, în urma perturbărilor lanțurilor de aprovizionare, ca urmare a secetei.

Inflația de pe indicele armonizat al preţurilor de consum, aminteşte Comisia Europeană, a scăzut de la 4%, în decembrie 2019, la aproximativ 1,8%, în mai 2020, și este prevăzută să fie în medie 2,5%, pe parcursul întregului an.

Se preconizează că va ajunge la o rată medie de 2,8% anul viitor, susținută de recuperarea cererii.

 

Lockdown-ul, bată-l vina…

Inflaţia a urcat la 2,6%, în luna iunie a acestui an, de la 2,3% în luna mai, conform datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică.

Comparativ cu luna mai, preţurile de consum au crescut cu 0,08%. Din cauza lockdown-ului declanșat de pandemia Covid-19, se estimează că creșterea reală a PIB va înregistra o scădere accentuată, în T2 2020.

E de aşteptat ca consumul privat să scadă, ca urmare a restricțiilor de circulație, precum și a veniturilor mai mici.

Cele mai citite

Guvernul a aprobat scoaterea penitenciarelor în afara orașelor

În ultima sa ședință, Guvernul României a aprobat un memorandum crucial pentru sistemul penitenciar, propus de Ministerul Justiției. Documentul, intitulat „Relocarea în afara...

Polo-ul românesc se întoarce după 12 ani de așteptare

Naționala masculină de polo a României va participa la Jocurile Olimpice din Paris în 2024, beneficiind de o oportunitate neașteptată după retragerea echipei...

Cum poți deveni voluntar – Puterea.ro

Cum poți deveni voluntar, ne spune medicul Marius Dumitru, la Dialogurile Puterii. Medicina este profesia lui, motociclismul este pasiunea sa. Tot din pasiune face...
Ultima oră
Pe aceeași temă