18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăEconomieRomânia are nevoie de 1 milion de muncitori şi 10.000 de roboţi...

România are nevoie de 1 milion de muncitori şi 10.000 de roboţi industriali

“La fel ca în Occident, dincolo de racolarea şi pregătirea angajaţilor, companiile caută soluţii care să reducă impactul forţei de muncă, iar robotizarea, automatizarea şi digitalizarea serviciilor se află în prim-plan. Multe companii se află în plin proces de restructurare a business-urilor, pentru a-şi compatibiliza resursele şi serviciile la Industry 4.0, concept care defineşte a patra revoluţie economică industrială”, arată analiza.

În esenţă, Industry 4.0 se referă la business-uri care şi-au digitizat tehnologiile, astfel încât instalaţiile şi echipamentele pot comunica între ele prin intermediul internetului, cu ajutorul noilor tehnologii.

De la reţele de comunicaţii, la roboţi, imprimante 3D, sisteme de control şi, în viitor, maşini autonome, Industry 4.0 va impacta în mod semnificativ economia, oferind un grad fără precedent de automatizare şi independenţă operaţională.

România are nevoie de 10.000 de roboţi industriali

“Economia românească necesită investiţii semnificative pentru a se adapta noii revoluţii industriale. Dincolo de perfecţionarea angajaţilor, este nevoie de dezvoltarea unor linii şi servicii automatizate, în care roboţii vor juca un rol semnificativ”, mai arată analiza.

Un studiu recent, realizat la comanda Universal Robots, arată că antreprenorii şi managerii din România au început să conştientizeze impactul noilor tehnologii în economie, căutând soluţii de automatizare şi robotizare pentru a creşte producţia şi a scădea costurile.

34,7% dintre participanţii la sondaj au declarat că intenţionează să achiziţioneze, în următoarele 12 luni, noi soluţii de automatizare / robotizare pentru compania în care lucrează.

,,Această a patra revoluţie industrială va aduce schimbări fundamentale în mecanismele economice şi România trebuie să fie pregătită. Perfecţionarea angajaţilor pentru a susţine noile tehnologii trebuie să fie în prim-plan. Competitivitatea economică va depinde, în mare măsură, de felul în care companiile se vor adapta la Industry 4.0, inclusiv de modul în care vor dezvolta mecanisme eficiente de suport’’, a declarat Lidia Neacşu, reprezentant al companiei de training şi consultanţă Best Smart Consulting, care a organizat 50 de cursuri de specializare şi perfecţionare co-finanţate prin Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Potrivit datelor Federaţiei Internaţionale pentru Robotică, România are, în prezent, 11 roboţi la 10.000 de lucrători industriali, şi ar mai avea nevoie de cel puţin 10.000 de roboţi industriali.

Spre comparaţie, în Polonia sunt 28 roboţi/10.000 angajaţi, în Ungaria sunt 57 de roboţi, iar Cehia are 100 de roboţi la 10.000 de muncitori. În SUA, industria americană a incorporat, în ultimii 10 ani, peste 130.000 de roboţi.

Proiectul Srat Industry 4.0, derulat de Best Smart Consulting, a fost cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 şi are o valoare de 3,52 milioane lei, din care 3,23 milioane lei (95%) obţinuţi prin finanţare nerambursabilă.

Cele mai citite

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...
Ultima oră
Pe aceeași temă