10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomieRomânia a importat peste 88.300 de tone de flori, în 2016

România a importat peste 88.300 de tone de flori, în 2016

Astfel, în perioada 2014 – 2016 valoarea importurilor de flori a crescut de la 75 de milioane de euro la 97 milioane de euro, în timp ce exporturile au rămas la un nivel de 2,9 milioane de euro.

De asemenea, suprafaţa cultivată cu flori în spaţii protejate s-a înjumătăţit în ultimii ani, ajungând la 52 de hectare, după un vârf de 117 hectare înregistrate în 2013. Producţiile realizate s-au obţinut cu preponderenţă în 12 judeţe, respectiv în Ilfov, Alba, Dâmboviţa, Maramureş, Prahova, Mureş, Dolj, Giurgiu, Călăraşi, Satu Mare, Bacău şi Iaşi, relevă datele publicate pe site-ul MADR.

Principalul furnizor de flori al României este Olanda, lider mondial în domeniu, cu o întindere mai mică de cinci ori decât a ţării noastre şi o suprafaţă agricolă de aproape şapte ori mai mică, dar care se remarcă de zeci de ani prin tradiţie şi inovaţie.

Cel mai mare exportator de flori şi plante din lume produce anual 4,32 miliarde de bulbi de lalele, 80% dintre aceştia fiind comercializaţi la nivel mondial. De asemenea, din 1.800 de soiuri de noi plante intrate pe piaţa europeană, 65% sunt olandeze. Pe lângă lalele, din Olanda sunt aduşi, în special, trandafiri, garoafe, orhidee crizanteme şi gladiole.

Ca trendsetter global în comerţul cu flori şi campioană a cercetării şi tehnologiei în domeniul serelor, Olanda organizează la Bucureşti, de nouă ani, o competiţie unică ce marchează dezvoltarea sectorului floristic din România. În tot acest timp a încurajat performanţa în domeniu, a inspirat noi generaţii de florişti şi a ajutat la dezvoltarea unor modele de afaceri de succes.

“Am stabilit, deja, o tradiţie, prin a sărbători cu aranjamente florale Ziua Naţională a Olandei, ziua Regelui nostru. Şi motivul pentru care facem acest lucru este, desigur, nu doar pentru faptul că suntem Ţara Lalelelor, ci şi pentru că vrem să vă arătăm cum funcţionează afacerea cu flori în Olanda, deoarece ne dorim să profesionalizăm acest sector şi în România. Acest eveniment ne aduce, de asemenea, oportunitatea de a combina două aspecte importante şi puternice ale celor două ţări: creativitatea românească şi simţul olandez pentru structură şi coerenţă”, a declarat Stella Ronner-Grubačić, ambasadorul Olandei la Bucureşti, în cadrul celei de-a IX-a ediţii a Concursului Naţional de Aranjamente Florale.

Fiecare dintre cei 54 de concurenţi au avut la dispoziţie o oră şi acelaşi set de flori şi accesorii pentru a-şi demonstra talentul în elaborarea unui aranjament de masă pentru o petrecere în aer liber. Elementul de noutate al concursului a fost reprezentat de punerea la dispoziţie a două vase pe care concurenţii au fost invitaţi să le conecteze într-un mod creativ, sărbătorind, astfel, colaborarea dintre Olanda şi România.

Cele mai citite
00:03:41

Fără încetare de foc în Gaza unde războiul a ajuns la Ziua 200

Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian a intrat marți în cea de-a 200-a zi fără niciun semn de repaus, în ciuda apelurilor urgente pentru...

Gabriela Firea: “Sunt absolut convinsă că împreună vom schimba faţa Capitalei”

Gabriela Firea, președintele PSD București și candidatul partidului pentru Primăria Capitalei, și-a exprimat speranța că locuitorii Bucureștiului vor vota pentru un oraș fără gropi,...

Fotografie emoționantă cu legenda Alain Delon. Cum arată actorul în vârstă de 88 de ani

Pe Instagram, Anouchka Delon a împărtășit o poză cu tatăl ei, Alain Delon, și a menționat că a făcut acest lucru cu consimțământul acestuia....
Ultima oră
Pe aceeași temă