7 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăEconomieRegistrul zilierilor împiedică activitatea în agricultură

Registrul zilierilor împiedică activitatea în agricultură

Registrul zilierilor împiedică activitatea în agricultură, a declarat Gheorghe Albu, vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Acesta a precizat că au avut loc nenumărate întâlniri între reprezentanţii fermierilor şi cei ai ministerelor responsabile, în care s-au pus pe tapet problemele apărute în urma aplicării acestei prevederi legale. În afara unor promisiuni, fermierii nu au primit nimic, astfel că, în plină campanie de toamnă, activitea stă pe loc ore întregi, în fiecare zi, pentru ca zilierii să semneze şi să-şi declare datele în registru.

Gheorghe Albu a precizat că, aşa cum prevede legea, zilierii trebuie să semneze şi să noteze datele din buletin de trei ori pe zi în registru.

“I-am invitat pe cei care au formulat legea să vină să vadă cât se stă la coadă la fiecare fermă pentru aceste semnături. Am măsurat timpul şi am constatat că  durează 3 minute la fiecare ziler. În condiţiile în care în fermele mari lucrează zilnic cam 200 de zilieri în perioada de campanie, un calcul simplu arată că se pierd 600 de minute pe zi numai cu aceste semnături.. Nu este doar o imensă problemă birocratică pentru noi, ci şi pentru cei de la Inspecţia Muncii, care trebuie să proceseze aceste documente. Am cerut simplificarea înregistrării zilierilor, respectiv ca oamenii să semneze o singură dată pe zi, nu de trei ori. Totodată, am solicitat ca protecţia muncii să se facă doar atunci când zilierul îşi schimbă locul de muncă, nu în fiecare zi în acelaşi loc de muncă, aşa cum prevede, în mod absurd, legea”, a spus Albu. El a adăugat că fermierii riscă închisoarea dacă nu respectă prevederile legale privind înregistrarea zilierilor şi protecţia muncii. 

 

Fermierii cere derogare pentru transportul cerealelor

Ministerul Transporturilor (MT) a rămas “surd” la solicitările proprietarilor de maşini şi utilaje agricole privind acordarea unei derogări, în campania de recoltare, în ceea ce priveşte timpii de odihnă prevăzuţi în lege. Practic, mijloacele de transport şi cele de recoltare ale cerealelor se supun aceleiaşi legislaţii care guvernează sectorul de transport, în condiţiile în care recoltarea este o activitate temporară, care trebuie să se desfăşoare rapid şi în perioada optimă, spun fermierii.

”Este o problemă gravă pentru noi. În agricultură este la recoltare, pentru că perioada în care se strâng cererealele de pe câmp este foarte scurtă. Dacă recoltarea nu se face în perioada optimă, calitatea produselor scade, iar pierderile pot fi foarte mari. Din păcate, legea spune că utilajele trebuie trase pe dreapta după opt ore. Am cerut MT să ne acorde o derogare de la acest regulament european unde există un articol care stipulează că fiecare stat european poate să facă acest lucru, pentru vehiculele utilizate sezonier. Nu am primit nici un răspuns, motiv pentru care ne gândim la acţiuni de protest”, a precizat vicepreşedintele LAPAR. 

 

Lege pentru comasarea terenurilor agricole 

LAPAR va iniţia un proiect de lege privind comasarea terenurilor agricole, marii fermieri  fiind dispuşi să suporte cheltuielile de cadastrare, a anunţat Laurenţiu Baciu, preşedintele organizaţiei. „Fermierii mari vor o lege bună de care să profite atât ei, cât şi micii întreprinzători din agricultură care deţin terenuri. Lucrăm la acest proiect pe care sperăm să-l promovăm cât mai repede prin Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor. Sperăm să reuşim să scoatem din Parlament o lege făcură după modelul din celelalte ţări ale Uniunii Europene. Fermierii mari au afirmat că sunt dispuşi să preia chiar şi terenurile de slabă calitate ale micilor producători şi să le dea acestora în schimb terenuri mai bune, numai pentru a se face legea”, a spus şeful LAPAR.

Cele mai citite

Situație grea în Kursk pentru armata ucraineană. A pierdut 40% din teritoriul pe care-l controla din vară

Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după...

Alegeri prezidențiale 2024: Peste 53.000 de români au votat deja în străinătate până sâmbătă dimineață

Votul pentru alegerile prezidențiale din 2024 a început vineri în cele 951 de secții organizate în străinătate. Românii aflați în afara granițelor pot vota...

Alertă de avalanșe pe Valea Prahovei: Salvamontiștii avertizează asupra riscurilor

Salvamontiștii din Prahova atrag atenția asupra riscului ridicat de avalanșe în zona montană, ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele zile și a vântului...
Ultima oră
Pe aceeași temă