13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăEconomieRata şomajului în primul trimestru al anului a fost redusă

Rata şomajului în primul trimestru al anului a fost redusă

„Din totalul persoanelor ocupate, doar 6,4 milioane sunt salariaţi şi alte două milioane sunt lucrători pe cont propriu, lucrători familiali neremuneraţi, membri ai societăţilor agricole sau ai cooperativelor neagricole”, arată un comunicat al INS.

Defalcat pe categorii de vârstă, rata de ocupare a populaţiei din categoria de vârstă 15-64 de ani a fost de 63,1% în trimestrul I 2018, în scădere comparativ cu trimestrul anterior. Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (71% faţă de 54,9% la femei) şi la persoanele din mediul urban (64,9% faţă de 60,7% în mediul rural).

În acelaşi timp, rata de ocupare a populaţiei din categoria de vârstă 20-64 ani a fost de 68%, cu 2% mai mică decât ţinta naţională de 70%, stabilită în contextul Strategiei Europa 2020.

În rândul tinerilor cu vârste situate între 15 şi 24 ani, rata de ocupare a fost de 23,4%. În plus, rata şomajului la această categorie de vârstă a ajuns la 16,8% – cel mai înalt nivel.

La nivel naţional, rata şomajului în trimestrul I 2018 a fost de 4,7%, o valoare egală cu cea înregistrată în trimestrul anterior. Şomajul este mai crescut în rândul bărbaţilor, care au înregistrat un procentaj de 5,3%, comparativ cu 3,8% al femeilor. De asemenea, şomajul este mai crescut în mediul rural (5,3%), faţă de cel urban (4,1%), mai arată datele INS.

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă