Măsura anunțată marți seara cu aplicabilitate de miercuri dimineața i-a surprins și iritat în egală măsură pe proprietarii de restaurante și cafenele situate în interiorul clădirilor. După luni de așteptare în care autoritățile au tot amânat redeschiderea localurilor, bucuria funcționării începând cu 1 septembrie a durat doar cinci săptămâni, până pe 7 octombrie, dată de la care s-a pus din nou lacătul pe aceste afaceri.
Măsura restrictivă este justificată de autoritățile bucureștene prin creșterea numărului mare de infectări și prin riscul ca o parte dintre cei infectați să fi luat virusul în momentul servirii mesei în restaurantele din interior.
În schimb, la nivel oficial, Ministerul Sănătății a transmis marți, cu puțin timp înaintea deciziei închiderii spațiilor de alimentație publică din interiorul clădirilor, că la nivel național s-a înregistrat un singur focar de Covid-19 într-un restaurant, acolo unde au fost cinci cazuri de infectare în rândul personalului, fără a preciza dacă acesta era din București.
„Protestăm pentru incriminarea HORECA pentru răspândirea Covid. Credem în existența acestui virus, înțelegem gravitatea lucrurilor dar nu putem sa fim de acord cu rezolvarea lucrurilor cu jumătăți de măsură sau fără o analiză argumentată a focarelor de infecție.”, este mesajul public al reprezentanților industriei HORECA.
Patronii de restaurante și cafenele închise începând de miercuri sunt de părere că închiderea restaurantelor nu va opri epidemia. Ei au anunțat că vor acționa în judecată statul pentru luarea unor măsuri restrictive împotriva industriei ospitalității, decizii ce nu au la bază dovezi și studii care să ateste că redeschiderea restaurantelor și cafenelelor din interiorul clădirilor a contribuit la creșterea numărului de noi infectări cu Covid-19.
„Este o măsură luată fără niciun fel de responsabilitate pentru acest domeniu, fără niciun fel de măsură reparatorie pentru această decizie. O decizie iresponsabilă faţă de industrie.”, a spus Dragoș Petrescu, președintele patronatului din industria ospitalității HORA.
Înainte de pandemia de coronavirus, HoReCa avea circa 40.000 societăţi comerciale cu capital 100% românesc. Din cauza crizei, cifra de afaceri a sectorului a scăzut cu circa 80%.