7.8 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăEconomieProtecţia anti Covid-19 măreşte costurile de transport cu până la 6%

Protecţia anti Covid-19 măreşte costurile de transport cu până la 6%

Este rezultatul unor calcule realizate de Comitetul Naţional Rutier (CNR) din Franţa, pe baza informaţiilor primite de la firmele care au participat la un sondaj.

Creşterile sunt între 3 şi 32 de euro/zi/vehicul, în funcţie de tipul de activitate, adică 0,5-6% din preţul standard de transport.

Discuţiile s-au purtat mai ales cu firme cu ansambluri articulate, care fac transport regional sau pe distanţe lungi, şi au vizat două teme principale: impactul crizei sanitare Covid-19 şi consecinţele, în cifre, ale măsurilor sanitare luate de firme în perioada de izolare şi apoi pentru ieşirea din izolare.

Studiile de caz nu constituie eşantioane reprezentative, atrag atenţia realizatorii sondajului, dar oferă suficiente exemple concrete pentru a face estimări rezonabile referitoare la costurile suplimentare apărute.

Conform declaraţiilor firmelor participante la sondaj, costul unui kit pentru conducătorul auto este de 0,7-3 euro şi, deşi plajă aceasta este destul de mare, cele mai multe firme au raportat valori de 0,9-1,25 de euro, diferenţele mai mari provenind din diferenţă de preţ unitar, din lipsa raţionalizării şi din diferenţele dintre tipurile de măşti, mănuşi, dezinfectanţi disponibili pe piaţă.

Dar costurile cu măsurile de protecţie includ şi timpul petrecut cu dezinfectarea cabinei. Costurile orare standard stabilite de CNR pentru munca şoferului şi pentru imobilizarea maşinii sunt, în funcţie de tipul activităţii de transport, de la 17,74 la 22,31 de euro/oră pentru şofer (în cazul şasiurilor pentru transport regional, respectiv al ansamblurilor articulate pentru distanţe lungi) şi de 155,19-170,76 euro/zi pentru vehicule.

Costurile luate în calcul depind de durată şi de numărul de operaţiuni de curăţare. Cel mai puţin un şofer face în fiecare zi două curăţări rapide de câte două minute fiecare, prima când preia postul şi a doua la finalul activităţii.

O abordare intermediară presupune 20 de minute pe zi, iar o durată mare este de 40 de minute pe zi. Asta duce la costuri de la 2,6 la 26,03 euro/oră în cazul unui ansamblu articulat pentru distanţe lungi, de 2,35-23,54 de euro/zi pentru un ansamblu articulat de transport regional şi de 2,27-22,72 de euro/zi pentru un saşiu de transport regional. Prin comparaţie, o operaţiune de dezinfecţie realizată de prestatori externi costa de la 60 la 200 de euro.

Măsurile sanitare luate pentru şoferi şi vehicule pot reprezenta un cost suplimentar de 0,51-5,95%, în funcţie de activitatea de transport.

Cele mai citite

Grav abuz DNA. Șapte ani de închisoare degeaba pentru Adamescu, într-un dosar instrumentat

Într-un caz care a ridicat serioase semne de întrebare cu privire la legalitatea și integritatea procurorilor anticorupție, Tribunalul București a emis o hotărâre...

Date ANOFM. Care era numărul șomerilor din România la sfârșitul lunii ianuarie

Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost, în ianuarie 2024, de 2,98%, mai mică decât cea din luna ianuarie a anului 2023 cu...

Teodosie, cu barbă, dar totuși ciuntit ca mitropolit

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a ieșit de la ședința Sfântului Sinod al bărboșilor, încă prezentând păr...
Ultima oră
Pe aceeași temă