25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăEconomieProtecţia anti Covid-19 măreşte costurile de transport cu până la 6%

Protecţia anti Covid-19 măreşte costurile de transport cu până la 6%

Este rezultatul unor calcule realizate de Comitetul Naţional Rutier (CNR) din Franţa, pe baza informaţiilor primite de la firmele care au participat la un sondaj.

Creşterile sunt între 3 şi 32 de euro/zi/vehicul, în funcţie de tipul de activitate, adică 0,5-6% din preţul standard de transport.

Discuţiile s-au purtat mai ales cu firme cu ansambluri articulate, care fac transport regional sau pe distanţe lungi, şi au vizat două teme principale: impactul crizei sanitare Covid-19 şi consecinţele, în cifre, ale măsurilor sanitare luate de firme în perioada de izolare şi apoi pentru ieşirea din izolare.

Studiile de caz nu constituie eşantioane reprezentative, atrag atenţia realizatorii sondajului, dar oferă suficiente exemple concrete pentru a face estimări rezonabile referitoare la costurile suplimentare apărute.

Conform declaraţiilor firmelor participante la sondaj, costul unui kit pentru conducătorul auto este de 0,7-3 euro şi, deşi plajă aceasta este destul de mare, cele mai multe firme au raportat valori de 0,9-1,25 de euro, diferenţele mai mari provenind din diferenţă de preţ unitar, din lipsa raţionalizării şi din diferenţele dintre tipurile de măşti, mănuşi, dezinfectanţi disponibili pe piaţă.

Dar costurile cu măsurile de protecţie includ şi timpul petrecut cu dezinfectarea cabinei. Costurile orare standard stabilite de CNR pentru munca şoferului şi pentru imobilizarea maşinii sunt, în funcţie de tipul activităţii de transport, de la 17,74 la 22,31 de euro/oră pentru şofer (în cazul şasiurilor pentru transport regional, respectiv al ansamblurilor articulate pentru distanţe lungi) şi de 155,19-170,76 euro/zi pentru vehicule.

Costurile luate în calcul depind de durată şi de numărul de operaţiuni de curăţare. Cel mai puţin un şofer face în fiecare zi două curăţări rapide de câte două minute fiecare, prima când preia postul şi a doua la finalul activităţii.

O abordare intermediară presupune 20 de minute pe zi, iar o durată mare este de 40 de minute pe zi. Asta duce la costuri de la 2,6 la 26,03 euro/oră în cazul unui ansamblu articulat pentru distanţe lungi, de 2,35-23,54 de euro/zi pentru un ansamblu articulat de transport regional şi de 2,27-22,72 de euro/zi pentru un saşiu de transport regional. Prin comparaţie, o operaţiune de dezinfecţie realizată de prestatori externi costa de la 60 la 200 de euro.

Măsurile sanitare luate pentru şoferi şi vehicule pot reprezenta un cost suplimentar de 0,51-5,95%, în funcţie de activitatea de transport.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Mădălina Ghenea lămurește “subiectul” Grigor Dimitrov. “Mi se pare că e momentul să clarific”

Mădălina Ghenea a rupt tăcerea și a dezvăluit recent motivele care au stat la baza despărțirii sale de jucătorul de tenis Grigor Dimitrov. Celebra...

Echipa feminină de gimnastică a României a terminat pe locul patru la Campionatele Europene de la Rimini

Echipa feminină de gimnastică a României s-a clasat pe locul al patrulea la Campionatele Europene pentru senioare de la Rimini. România (Sabrina Maneca Voinea, Ana...
Ultima oră
Pe aceeași temă