Franţa şi Germania au anunţat în septembrie că Libra reprezintă un risc pentru sectorul financiar şi şi-au exprimat în schimb sprijinul pentru o alternativă publică.
Proiectul european, obţinut marţi de Reuters, prevede ca blocul comunitar să dezvolte o abordare comună a criptomonedelor, inclusiv posibila interzicere a proiectelor considerate prea riscante.
În forma actuală, documentul, care ar putea fi adoptat luna viitoare de miniştrii de Finanţe din UE, ar escalada o campanie a autorităţilor de reglementare din UE împotriva criptomonedelor, care au fost până în prezent numai parţial reglementate, în unele state membre.
”BCE şi alte bănci centrale din UE ar putea explora în mod folositor oportunităţile precum şi dificultăţile de a emite monede digitale, inclusiv prin analizarea unor paşi concreţi în această direcţie”, potrivit proiectului prefătit de preşedinţia finlandeză a uE, care ar putea fi dispus unor amendamente.
Aşa-numitele stablecoins, cum este şi cazul Libra, de regulă au la bază bani tradiţionali şi alte titluri, în timp ce criptomonedele de tipul bitcoin nu. Ambele sunt criptomonede.
Textul proiectului ar putea fi discutat de miniştrii de Finanţe din UE vineri, potrivit programului reuniunii, cu intenţia ca acesta să fie adoptat la o reuniune din 5 decembrie.