-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăEconomieProdusele în ambalaje reutilizabile vor costa cu 6 bani mai mult

Produsele în ambalaje reutilizabile vor costa cu 6 bani mai mult

Potrivit ministrului de resort, Graţiela Gavrilescu, suma respectivă reprezintă valoarea garanţiei pe care cetăţenii o vor plăti la achiziţionarea fiecărui produs în ambalaj reutilizabil. „Trebuie să avem foarte mare grijă de ambalaje. Sper ca la finele acestei săptămâni să avem o formă finală a ordonanţei, după care să o prezentăm într-un cadru amplu, asta însemnând toţi factorii decidenţi pe lanţul de trasabilitate a deşeului. Sunt de părere că suma de 2 lei (garanţie pentru fiecare ambalaj reutilizabil – n.r.) cuprinsă în ordonanţă nu poate fi în jurul acestei valori. Propunerile sunt undeva în jurul a 0,5-0,6 lei/bucată (drept garanţie – n.r.)“, a afirmat Graţiela Gavrilescu, citată de Agerpres. Aceasta a adăugat că se lucrează la modificarea legislaţiei privind introducerea unui tarif diferenţiat, care să determine încurajarea colectării selective.

Proiectul de ordonanță propune ca autorităţile locale să aibă obligaţia de a asigura colectarea separată cel puţin pentru hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale. În plus, operatorii economici vor fi obligaţi să introducă pe piaţă numai ambalaje reutilizabile, care respectă cerinţele esenţiale, astfel încât acestea să corespundă unor reutilizări multiple. De asemenea, ei vor fi obligaţi să aplice sistemul de garanţie pentru ambalajele reutilizabile respective și să asigure preluarea acestora de la utilizatori sau consumatori.

Comercianții vor fi obligaţi să evidenţieze distinct valoarea garanţiei la indicarea preţului produsului oferit spre vânzare consumatorilor şi să informeze asupra caracterului reutilizabil al ambalajului primar, precum și asupra sistemului de preluare a ambalajelor şi de returnare a valorii de garan-ţie plătită pentru acestea. Ei vor fi obligaţi să primească ambalajele reutilizabile la schimb sau să ramburseze, la solicitarea cumpărătorului, valoarea garanţiei.

„Încercăm să ardem etape pentru a ne alinia la cerin-ţele Uniunii Europene. Ministerul Mediului şi eu, personal, nu ne-am dorit nicio clipă să îndepărtăm din lanţ colectorii de deşeuri. Dimpotrivă, vrem ca, împreună cu autorităţile locale, să recunoaştem exact colectorii care fac performanţă, care îşi îndeplinesc obligaţiile de mediu, colectorii care înregistrează fiscal tot ceea ce agonisesc, astfel încât transparenţa de care dăm dovadă să fie una pe care cu toţii ne-o dorim. (…) Tariful diferenţiat trebuie să determine dorinţa românilor de a colecta selectiv deşeurile şi de a plăti numai pentru cantitatea de deşeu umedă pe care o produc“, a spus Graţiela Gavrilescu. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă