-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăEconomiePrincipalii pretendenţi la şefia ASF nu au nicio experienţă financiară

Principalii pretendenţi la şefia ASF nu au nicio experienţă financiară

Sesiunea de depunere a candidaturilor pentru conducerea ASF s-a închis marţi, la ora 16.30, urmând ca audierile să aibă loc luni, 29 octombrie. Pentru postul de preşedinte al instituţiei candidează actualul preşedinte interimar Leonardo Badea, vicepremierul Viorel Ştefan şi actualul vicepreşedinte ASF, Cornel Coca-Constantinescu, coordonator al pieţei asigurărilor. Acesta din urmă şi-a depus dosarul la Parlament cu doar 15 minute înainte de termenul-limită. Pe listă s-au înscris şi alte nume: Andrei Micu, Radu Toia şi Cătălina Savu, însă şansele acestora sunt destul de reduse. Reamintim că PSD deţine 6 din 9 poziţii în Consiliul ASF. Surse din partid afirmă că liderii social-democraţi doresc pentru acest post o persoană competentă, cu vastă experienţă financiară. Reamintim că ASF controlează o piaţă de 20 de miliarde euro, mai precis tot ce înseamnă asigurări, pensii private şi bursă. 

 

Coca-Constantinescu  pregăteşte „nucleara“ pentru competiţie 

Deşi candidatura de ultim moment a lui Cornel Coca-Constantinescu pare uşor surprinzătoare, având în vedere că favoriţi pentru această poziţie sunt actualul preşedinte interimar Leonardo Badea şi vicepremierul Viorel Ștefan (ambii susţinuţi de tabere din PSD), Cornel Coca-Constantinescu are câţiva „aşi în mânecă“ pe care îi va folosi pentru a-şi spulbera competiţia. Astfel, în zilele următoare vor apărea în media informaţii explozive despre competitorii săi, menite să le compromită acestora şansele la candidatură, au declarat surse avizate pentru RL.

Potrivit acestora, Cornel Coca-Constantinescu mizează pe sprijinul PNL pentru a obţine postul de preşedinte al ASF. El ar fi purtat discuţii, prin intermediari, cu unii lideri ai PNL, cărora le-ar fi prezentat documentele care îi vor scoate din cursă pe Leonardo Badea şi Viorel Ştefan. Sprijinul politic promis de PNL explică, astfel, candidatura de ultim moment a lui Cornel Coca-Constantinescu pentru postul de preşedinte al ASF. 

 

Precedentul Ciorbea ameninţă candidaturile

Candidaţii susţinuţi de PSD, Leornardo Badea (n.r. – care ar fi bătut palma cu Liviu Dragnea) şi Viorel Ștefan (susţinut de tabăra anti-Dragnea din PSD) au atât o dorinţă comună – câştigarea fotoliului de preşedinte al ASF – cât şi o problemă comună, care le-ar putea compromite definitiv şansele. Niciunul dintre ei nu îndeplineşte criteriile din lege privind experienţa profesională în domeniul financiar. Potrivit OUG 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF (cu modificările şi completările ulterioare), membrii Consiliului ASF trebuie „să aibă o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor prevăzute la lit.a1)“. Aceasta înseamnă că o persoană eligibilă pentru acest post trebuie să îndeplinească, din punct de vedere al experienţei profesionale, două condiţii: experienţă profesională în domeniul financiar de minimum 9 ani şi, totodată, să fi dobândit această experienţă în cadrul unor instituţii de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare. 

 

Leonardo Badea, la conducerea ASF cu ignorarea OUG 93/2012 

Actualul preşedinte Leornardo Badea a ocupat funcţia de preşedinte al ASF timp de 1 an şi 3 luni fără să îndeplinească criteriul din lege privind experienţa profesională. În cazul său, experienţa de profesor la Universitatea Valahia din Târgovişte i-a fost asimilată, în mod eronat, cu experienţa profesională prevăzută de OUG 93/2012. Pentru o situaţie similară, Curtea Constituţională s-a pronunţat în Decizia 251/2014 în cazul lui Victor Ciorbea, candidat la acea vreme la conducerea ASF, declarând neconstituţională candidatura acestuia, din cauza lipsei de experienţă profesională obligatorie pentru ocuparea acestei funcţii. Curtea Constituţională a exprimat clar faptul că „domnul Victor Ciorbea a desfăşurat activitate profesională în următoarele funcţii, respectiv demnităţi, după caz: judecător, procuror, cadru didactic, avocat, primar general al Bucureştiului, prim-ministru, senator. Or, niciuna dintre aceste funcţii, respectiv demnităţi, nu poate fi de natură să susţină întrunirea condiţiei constând în «experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare»“. În concluzie, activitatea didactică nu poate fi asimilată experienţei profesionale în sensul OUG 93/2012. 

 

Viorel Ștefan are zero experienţă în domeniul financiar 

Nici vicepremierul Viorel Ştefan nu se poate lăuda cu vreo expertiză în domeniul financiar. Practic, domnia sa nu a avut nici o tangenţă cu acest sector, activitatea sa profesională desfăşurându-se mai întâi la Navrom Galaţi, apoi în Parlamentul României sau în minister.

Navrom Galaţi, unde Viorel Ştefan a lucrat între 1980 şi 1996 pe diverse funcţii, este o societate comercială are efectuează servicii de transport de marfă, reparaţii de nave, design şi amenajări de nave şi alte activităţi asemenea, fără nici o legătură cu domeniul financiar. Totodată, funcţiile deţinute în calitate de parlamentar sau ministru nu sunt asimilate experienţei profesionale obligatorii conform OUG 93/2012.

În ceea ce priveşte candidatura la şefia ASF, situaţia vicepremierului este similară cu cea a lui Victor Ciorbea sau Marian Sârbu, asupra cărora Curtea Constituţională a României s-a pronunţat în sensul că nu îndeplinesc criteriile de experienţă profesională. 

 

Lista completă a candidaţilor la Consiliul ASF

Preşedinte: Leonardo Badea, Viorel Ştefan, Cornel Coca-Constantinescu,  Andrei Micu,  Radu Toia,  Cătălina Savu

Prim-vicepreşedinte: Elena Doina Dascălu,  Andrei Micu, Cătălina Sava

Vicepreşedinte Asigurări: Cornel Coca-Constantinescu, Cristian Roşu,  Andrei Micu

Vicepreşedinte Piaţa de capital: Mircea Ursache, Radu Toia, Ovidiu Wlassopol,  Andrei Stamatian

Vicepreşedinte Pensii: Cristian Roşu, Gabriel Grădinescu

Membri neexecutivi ai Consiliului ASF: Ion Giurescu, Daniel Armeanu, Marcu Gheorghe, Vicenţiu Constatinoiu, Ovidiu Wlassopol.

Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Nicolae Ciucă: Am votat pentru acel candidat care poate să reprezinte valori ale democrației românești

Președintele PNL, Nicolae Ciucă  a votat în comuna Balotești, la alegerile prezidențiale Nicolae Ciucă a ajuns la ora 8 la o secție de votare din...
Ultima oră
Pe aceeași temă