3.7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăEconomiePreviziuni economice 2022. Ce se întâmplă cu ratele românilor?

Previziuni economice 2022. Ce se întâmplă cu ratele românilor?

2022 va fi un an plin de provocări, cu multiple incertitudini atât de natură economică, socială, politică și, bineînțeles, sanitare. Evoluția pandemiei COVID a influențat semnificativ dinamica business-ului, iar perspectivele sunt cel puțin rezervate.

Previziuni economice 2022

Creșterea costurilor la materiilor prime, instabilitatea politică, avansul costurilor de transport și impredictibilitatea cursului valutar sunt, în opinia oamenilor de afaceri, principalele provocări din 2022. Acestora li se adaugă, în ordinea importanței stabilită de respondenți, criza semiconductorilor, creșterea costurilor de finanțare, a tarifelor la energie și gaz și lipsa personalului calificat.

,,2022, an considerat la nivel internațional, până nu demult, anul revenirii economice, tinde să devină anul incertitudinii, inflația și dinamica pandemiei COVID fiind principalele coordonate care vor marca evoluția business-ului. Creșterile de prețuri, instabilitatea politică, problemele din lanțurile de transport, temerile în privința scăderii consumului vor influența deciziile de business’’, afirmă Cosmin Bucur, Managing Director al Moneycorp România.

În această conjunctură, România pare că se află la o răscruce de drumuri. Are șansa de a-și întări economia, pe baza fondurilor din PNRR însă, pe de altă parte, riscă să intre într-o zonă de stagnare, chiar de scădere economică, dacă nu va reuși să urmeze calendarul de reforme stabilit.

Previziuni economice 2022. Ce se întâmplă cu leul?

În privința cursului Euro, cei mai mulți dintre ei (34.1%) văd cursul la 5 lei-5,05 lei, 29,3% cred că Euro va fi cotat în intervalul 5,05-5,10 lei, iar 14,1 % văd un curs peste nivelul de 5,10 lei. Numai 22% dintre respondenți văd cursul Euro în intervalul 4.95-5.00.

În ceea ce privește evoluția monedei americane, cei mai mulți manageri chestionati (26,8%) văd o depreciere mai accentuată a leului, peste pragul de 4.40-4.50 lei, iar 22% sunt convinși că dolarul va trece de 4,50 lei.

19,5% dintre cei chestionati văd cursul dolarului în intervalul 4.30-4.40 lei și numai 31% sub acest nivel.
,,Este de remarcat faptul că un număr tot mai mare de companii (29,2%) se protejează împotriva fluctuațiilor cursului valutar folosind instrumente precum contractele de tip forward și opțiuni. Este un progres semnificativ față de anii trecuți, o dovadă concretă că mediul de business a înțeles și a adoptat pe scară tot mai largă și în tot mai multe domenii instrumentele financiare care le permit să se pună la adăpost de fluctuațiile majore ale cursului, cele care le pot afecta semnificativ evoluția si competivitatea business-ului’’, mai spune Bacioiu.

Dincolo de evoluția cursului valutar, cei mai mulți respondenti chestionați de Moneycorp (46,3%) estimează o creștere semnificativă a costurilor de finanțare în 2022.

36,6% văd o creștere marginală și puțin peste 15% cred că dobânzile și celelalte costuri asociate vor scădea sau vor rămâne la un nivel similar cu cel înregistrat în 2021.

Previziuni economice 2022. Barometrul Moneycorp a fost realizat cu sprijinul firmei de consultanță Frames în perioada 16-22 noiembrie 2021, pe un grup de 1225 respondenti, din domenii diverse, precum IT&C, FMGC, Horeca, asigurări, papetarie, echipamente, materii prime, sau turism, parteneri și colaboratori ai Moneycorp România.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Crăciunul 2024: Urmează cele mai scumpe sărbători din ultimele două decenii

Românii se pregătesc pentru cele mai scumpe Sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani, conform unui raport publicat de Termene.ro. Inflația accentuată și...

Justin Trudeau, aproape de pierderea funcției: Moțiune de cenzură planificată pentru începutul anului viitor

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau ar putea pierde guvernarea în primele luni ale anului viitor, după ce liderul Noului Partid Democrat (NPD), Jagmeet Singh, a...

Dan Șucu a avut numele conspirativ „Mircea Crișan”. Ce a făcut în urma angajamentului cu Securitatea din 16.08.1984

În 2015, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) prezenta o adeverință cu extrase din multiple dosare despre legăturile lui Dan Viorel Șucu cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă