25.7 C
București
duminică, 14 august 2022
AcasăEconomiePreviziuni economice 2022. Ce se întâmplă cu ratele românilor?

Previziuni economice 2022. Ce se întâmplă cu ratele românilor?

2022 va fi un an plin de provocări, cu multiple incertitudini atât de natură economică, socială, politică și, bineînțeles, sanitare. Evoluția pandemiei COVID a influențat semnificativ dinamica business-ului, iar perspectivele sunt cel puțin rezervate.

Previziuni economice 2022

Creșterea costurilor la materiilor prime, instabilitatea politică, avansul costurilor de transport și impredictibilitatea cursului valutar sunt, în opinia oamenilor de afaceri, principalele provocări din 2022. Acestora li se adaugă, în ordinea importanței stabilită de respondenți, criza semiconductorilor, creșterea costurilor de finanțare, a tarifelor la energie și gaz și lipsa personalului calificat.

,,2022, an considerat la nivel internațional, până nu demult, anul revenirii economice, tinde să devină anul incertitudinii, inflația și dinamica pandemiei COVID fiind principalele coordonate care vor marca evoluția business-ului. Creșterile de prețuri, instabilitatea politică, problemele din lanțurile de transport, temerile în privința scăderii consumului vor influența deciziile de business’’, afirmă Cosmin Bucur, Managing Director al Moneycorp România.

În această conjunctură, România pare că se află la o răscruce de drumuri. Are șansa de a-și întări economia, pe baza fondurilor din PNRR însă, pe de altă parte, riscă să intre într-o zonă de stagnare, chiar de scădere economică, dacă nu va reuși să urmeze calendarul de reforme stabilit.

Previziuni economice 2022. Ce se întâmplă cu leul?

În privința cursului Euro, cei mai mulți dintre ei (34.1%) văd cursul la 5 lei-5,05 lei, 29,3% cred că Euro va fi cotat în intervalul 5,05-5,10 lei, iar 14,1 % văd un curs peste nivelul de 5,10 lei. Numai 22% dintre respondenți văd cursul Euro în intervalul 4.95-5.00.

În ceea ce privește evoluția monedei americane, cei mai mulți manageri chestionati (26,8%) văd o depreciere mai accentuată a leului, peste pragul de 4.40-4.50 lei, iar 22% sunt convinși că dolarul va trece de 4,50 lei.

19,5% dintre cei chestionati văd cursul dolarului în intervalul 4.30-4.40 lei și numai 31% sub acest nivel.
,,Este de remarcat faptul că un număr tot mai mare de companii (29,2%) se protejează împotriva fluctuațiilor cursului valutar folosind instrumente precum contractele de tip forward și opțiuni. Este un progres semnificativ față de anii trecuți, o dovadă concretă că mediul de business a înțeles și a adoptat pe scară tot mai largă și în tot mai multe domenii instrumentele financiare care le permit să se pună la adăpost de fluctuațiile majore ale cursului, cele care le pot afecta semnificativ evoluția si competivitatea business-ului’’, mai spune Bacioiu.

Dincolo de evoluția cursului valutar, cei mai mulți respondenti chestionați de Moneycorp (46,3%) estimează o creștere semnificativă a costurilor de finanțare în 2022.

36,6% văd o creștere marginală și puțin peste 15% cred că dobânzile și celelalte costuri asociate vor scădea sau vor rămâne la un nivel similar cu cel înregistrat în 2021.

Previziuni economice 2022. Barometrul Moneycorp a fost realizat cu sprijinul firmei de consultanță Frames în perioada 16-22 noiembrie 2021, pe un grup de 1225 respondenti, din domenii diverse, precum IT&C, FMGC, Horeca, asigurări, papetarie, echipamente, materii prime, sau turism, parteneri și colaboratori ai Moneycorp România.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la presa online: Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Aleph TV, B1 TV și din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Aglomerație în vămi: aproape 346.000 de persoane, prin punctele de frontieră, în ultimele 24 de ore

Aproximativ 345.900 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu aproximativ 83.440 mijloace de transport, au efectuat formalităţile de control (atât pe sensul de intrare,...

Vestigii vechi de 7.000 de ani, descoperite în apropiere de Târgu Neamț

Vestigii arheologice vechi de 7.000 ani au fost descoperite, în apropiere de Târgu-Neamţ, de o echipă de arheologi condusă de cercetătorul Vasile Diaconu, din...

Congresul american a adoptat definitiv planul masiv de investiții pentru climă și sănătate al lui Biden

Congresul american a adoptat definitiv planul masiv de investiţii pentru climă şi sănătate al lui Joe Biden, o victorie politică semnificativă pentru preşedintele american...
Ultima oră
Pe aceeași temă