Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ploieștiul aniversează cea mai veche rafinărie din lume

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 20.06.2019 - 12:04

Puțini știu că România consemnează câteva premiere mondiale în materie de extracție și prelucrare a petrolului. Astfel, România a fost prima țară din lume cu producție de petrol înregistrată în statistici internaționale, în țara noastră s-a pus prima sondă de extracție (la Bacău) – și, în sfârșit, la Ploiești a fost construită prima rafinărie din lume, cu echipament comandat din Germania.

Este vorba de rafinăria Retrotel-Lukoil, care a fost înființată în anul 1904 sub numele de Rafinăria Româno-Americană și pe care Consiliul Județean, împreună cu Muzeul de Științe ale Naturii și compania Petrotel-Lukoil, care a preluat-o în 1998, o sărbătoresc zilele acestea în cadrul unei expoziții găzduite de Muzeul Petrolului Ploiești.

De altfel, așa ccum a arătat și vicepărimarul Cristian Ganea, aurul negru este legat indisolubil de dezvoltarea orașului, la a cărui industrializare a contribuit decisiv: „Ploieștiul a fost un târg, iar acum este unul dintre cele mai industrializate orașe ale României.Asta înseamnă dezvoltare, progres, creșterea calității vieții, iar aici am ajuns mai ales datorită petrolului, vital pentru dezvoltarea economică și emanciparea Ploieștiului, motiv pentru care trebuie să avem grijă mai departe de această industrie și de oamenii care activează în branșă.” Dezvoltarea a venit însă cu costuri și poate cel mai piperat dintre ele a fost un grad ridicat de poluare – factor care, în zilele noastre, a fost parțial eliminat. În acest sens, președintele directoratului și directorul general al companiei Aleksei Kovalenko a adăugat că batalurile istorice au fost integral ecologizate încă din 2013, investiția ridicându-se la 40 milioane de dolari. 

“Vom continua investițiile la Ploiești pentru a transforma această rafinărie într-una dintre cele mai moderne din lume și totodată dorim să formăm adevarate dinastii de profesioniști în cadrul Lukoil Ploiești”, a subliniat directorul companiei.

Vernisajul expoziției a luat sfârșit cu un cocteil, oferit de Petrotel-Lukoil.

Comentarii

loading...