Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Pericol imens de poluare la Brașov, din cauza ilegalităților unui lichidator

Informațiile publicate de România liberă cu privire la pericolul poluării în cazul lichidării inconștiente a activelor fostei întreprinderi Semifabricate SA Brașov sunt confirmate de surse și documente emise de autoritățile din domeniul protecției mediului.

Mihai Ciorcan 0 comentarii

Actualizat: 09.05.2018 - 16:57

Astfel, deciziile lichidatorului Info-DIP Insolvency SPRL de a vinde la grămadă utilajele și halele Semifabricate SA Brașov în care s-au derulat în trecut activități metalurgice poluante, este ilegală. Conform Autorizației de Mediu SB46 din 08.09.2006, orice administrator al întreprinderii, chiar și în cazul dizolvării urmată de lichidare, avea obligația de a solicita şi obţine avizul de mediu „în scopul stabilirii obligaţiilor privind refacerea calităţii mediului”.

„În cazul încetării temporare sau definitive a activităţii întregii instalaţii, sau a unor părţi din instalaţie, titularul autorizaţiei trebuie să dezvolte un plan de închidere agreat de autoritatea competentă pentru protecţia mediului”, se arată clar în documentul emis de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu.

Info-DIP Insolvency SPRL încearcă să vândă activele Semifabricate SA Brașov

Conform legislației în domeniu, lichidatorul Info-DIP Insolvency SPRL era și este obligat să realizeze un plan de închidere a activității SC Semifabricate SA Brașov. Iar acest document trebuia să includă „planuri ale tuturor conductelor instalaţiilor şi rezervoarelor subterane, măsuri de eliminare şi acolo unde este cazul, de spălare a conductelor şi a rezervoarelor şi golirea completă de conţinutul potenţial periculos, eliminarea azbestului sau a altor substanţe potenţial dăunătoare, dacă nu s-a stabilit că este acceptabil a se lăsa astfel de obligaţii viitorilor proprietari”. Pentru a-și încasa cât mai rapid comisionul de 8% din valoarea bunurilor vândute, lichidatorul nu numai că nu a realizat vreun plan privind închiderea Semifabricate SA, dar nici nu a înștiințat cumpărătorii despre existența substanțelor chimice periculoase existente în utilajele și clădirile scoase la vânzare. Faptul că societatea se află în lichidare nu poate fi folosit ca scuză pentru nerespectarea legii, căci obligațiile de mediu trebuie respectate indiferent de situaţia financiară a titularului.

Lichidatorul Info-DIP Insolvency SPRL încearcă încă din luna ianuarie să vândă la bucată, prin licitații, activele fostei întreprinderi Semifabricate SA Brașov. Deși clădirile și utilajele conțin  deșeuri de azbest sau cu conținut de PCB (bifenili policlorurati), dar și uleiuri și lichide hidraulice extrem de nocive, până acum nu s-a făcut nici un demers pentru protejarea mediului. Iar cumpărătorii sunt invitați să cumpere hale sau fier vechi fără a li se comunica existența unor pericole majore de poluare și intoxicare. Contactați pentru a oferi un punct de vedere, reprezentanții  Info-DIP Insolvency SPRL nu au comunicat până la închiderea ediției argumentele lor.

Comentarii

loading...