0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăEconomieParlamentarii cer investiţii nepoluante pentru redresarea economică după pandemia de coronavirus

Parlamentarii cer investiţii nepoluante pentru redresarea economică după pandemia de coronavirus

Europa se îndreaptă către o recesiune accentuată, declanşată de pandemia globală, activităţile fiind practic blocate de la jumătatea lunii martie, cu majoritatea transporturilor, afacerilor şi instituţiile închise pentru a reduce răspândirea niului coronavirus.

În timp ce unele ţări europene au început în această săptămână să relaxeze restricţiile, blocul comunitar este divizat în privinţa finanţării redresării economice, statele din sud dorind emisiuni de obligaţiuni comune, în timp ce nordul conservator este împotrivă.

”După criză, va veni timpul reconstrucţiei”, afirmă o scrisoare comună semnată de 180 de decidenţi politici, lideri de afaceri, sindicate, organizaţii nonguvernamentale şi institute de cercetări, care cere stimularea cererii prin investiţii nepoluante.

”Tranziţia către o economice cu impact neutru asupra climei, protejarea biodiversităţii şi transformarea sistemelor agroalimentate au potenţialul să creeze rapid locuri de muncă, creştere…şi să contribuie la construirea unor societăţi mai puternice”, arată scrisoarea.

Semnatarii afirmă că declinul provocat de pandemia de coronavirus este un şoc mai puternic decât cel al crizei economice din 2008 şi că acesta trebuie să fie combătut prin investiţii conforme cu pachetul de politici Acordul Verde al Uniunii Europene, care prevede reducerea la zero a emisiilor cu efect de seră din cele 27 de state membre până în 2050.

Între semnatarii scrisorii se află miniştri din 11 ţări, din Italia la Luxembourg, 79 de parlamentari europeni şi directori generali ai unor companii, de la şeful grupului producător de cosmetice L’Oreal, Jean-Paul Agon, la directorii IKEA şi Danone, Jesper Brodin şi Emmanuel Faber.

Polonia, care depinde de cărbune pentru asigurarea necesarului său energetic şi este singura ţară din UE care a refuzat să semneze ţinta ecologică până în 2050, a fost în fruntea apelurilor de relaxare a obiectivelor referitoare la protejarea climei, pe fondul pandemiei.

Dar unii administratori de active cer la rândul lor guvernelor să conceapă planuri de salvare economică pentru accelerarea tranziţiei la un viitor cu emisii reduse de carbon.

”Investitorii devin în mod cert mai îndrăzneţi şi doresc orientarea discuţiilor referitoare la recontrucţia post Covid-19 către o sustenabilitate şi o durabilitate mai mare”, a spus Michael Hugman, manager de portofolii la firma de administrare a activelor NinetyOne din Londra.

Pascal Canfin, parlamentar liberal francez care a iniţiat scrisoarea de marţi, a afirmat într-un comunicat: ”Criza Covid-19 nu a făcut să dispară criza climatică…Dacă relansăm economia într-o direcţie greşită, ne vom lovi de zidul crizei climatice”.

Cele mai citite

Soldați nord-coreeni, pregătiți să lupte alături de Rusia împotriva Ucrainei, avertizează șeful Pentagonului

Mii de soldați nord-coreeni aflați în Rusia sunt pe punctul de a intra în luptele împotriva Ucrainei, a declarat Lloyd Austin, secretarul american al...

Inspectorii ANAF vor fi premiați din sumele pe care le confiscă

Inspectorii ANAF vor încasa prime cât trei salarii de bază pentru ”performanțe excepționale”, care înseamnă constatări stabilite și încasate de cel puțin 10 milioane...

Alegeri prezidențiale 2024: Peste 53.000 de români au votat deja în străinătate până sâmbătă dimineață

Votul pentru alegerile prezidențiale din 2024 a început vineri în cele 951 de secții organizate în străinătate. Românii aflați în afara granițelor pot vota...
Ultima oră
Pe aceeași temă