Papa Francisc cere reglementarea piețelor financiare pentru ca săracii să nu plătească costurile

Papa Francisc a făcut apel marţi la o reglementare „strictă" a pieţelor financiare, care nu au fost niciodată atât de „hipertrofiate", pentru a ajunge la „o economie diferită, mai justă, incluzivă şi durabilă", relatează AFP, preluată de Agerpres.

Share

Romania libera 0 comentarii

04.05.2021 - 19:09

„În timp ce economia reală, cea care creează locuri de muncă, este în criză - atât de mulţi oameni au rămas fără slujbe! - pieţele financiare nu au fost niciodată atât de hipertrofiate ca acum", a declarat papa Francisc într-un mesaj video difuzat pe reţeaua sa globală de rugăciune pe tema „Lumea finanţelor".

„Finanţele, dacă nu sunt reglementate, devin speculaţii pure, determinate de politicile monetare. Această situaţie este nesustenabilă. Este periculoasă. Pentru a evita ca cei defavorizaţi să plătească din nou consecinţele, speculaţiile financiare trebuie să fie strict reglementate", a mai spus el.

„Este încă timp pentru a începe un proces de schimbare globală pentru a pune în practică o economie diferită, mai echitabilă, mai incluzivă, durabilă şi care nu lasă pe nimeni în urmă. Să facem asta!", a îndemnat el, exprimându-şi speranţa că "oficialii din domeniul finanţelor vor colabora cu guvernele pentru a reglementa pieţele financiare şi pentru a proteja cetăţenii aflaţi în pericol".

Papa Francisc obişnuieşte să facă apel la un model economic diferit, mai favorabil persoanelor defavorizate.

 

Comentarii