21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăEconomieOlanda vrea să construiască eoliene de 1,4 miliarde de euro în România

Olanda vrea să construiască eoliene de 1,4 miliarde de euro în România

O unitate de la centrala nucleară de la Cernavodă are capacitatea de circa 700 MW.

Compania care dorește să investească se numește NERO Renewables și este deținută de statul olandez.

Subiectul a fost adus în atenția media de către expertul în energie și consilierul județean constănțean George Niculescu. El a adresat și o interpelare Ministerului Economiei pe această temă. Secretarul de stat Gicu Iorga a confirmat existența proiectului și a oferit detalii.

Olandezii au avut deja primele discuții cu statul român. „La data de 25 ianuarie 2018, NERO Renewables Romania SRL a adus la cunoștință Ministerului Energiei intenția de a iniția demersurile necesare realizării unui proiect comun Olanda-România, care vizează schimbul de energie din surse regenerabile între state membre ale UE”.

Gicu Iorga afirmă că, la momentul redactării răspunsului, „nu cunoaște să existe vreun acord între cele două guverne (n.n.: al Olandei și al României) în baza căruia s-ar putea iniția proiectul NERO”. A mai spus ceva interesant: „NERO va beneficia de o schemă de sprijin operațională din partea guvernului olandez; NERO nu va solicita nicio schemă de sprijin operațional din partea României”.

Investiția ar urma să aibă loc în Buzău (circa 80%) și în Constanța (restul). În Constanța, aceștia au închiriat deja 20% din terenul necesar, potrivit Ministerului Economiei.

Avantajele olandezilor

Ca orice stat din Uniunea Europeană, Olanda trebuie să respecte anumite condiții. În ianuarie 2018, Parlamentul European a adoptat proiectul noii Directive Europene pentru promovarea energiei regenerabile, ce impune un prag minim de 35% energie regenerabilă în mixul consumului de energie la nivelul întregii Uniuni Europene pentru anul 2030.

Olanda nu mai are spații unde să construiască eoliene (sau unde o poate face ieftin). Unul din beneficiile proiectului NERO este că guvernul acestei țări se va asigura că își va îndeplini ținta de energie regenerabilă.

„Din punctul de vedere al Olandei este cu siguranță un beneficiu clar: investește în dezvoltarea unui parc eolian și, cu ajutorul transferului statistic, energia produsă în România va fi contabilizată în dreptul Olandei, îndeplinindu-și astfel cota și în acest fel nu riscă sancțiuni din partea Uniunii Europene”, spune George Niculescu.

Într-adevăr, vorbim despre sancțiuni, despre infringement, dacă această cotă nu va fi atinsă. Atât pentru Olanda, cât și pentru România sau alte țări europene.

Olandezii ar putea câștiga și din producția propriu-zisă a echipamentelor. NERO a lansat o licitație pentru a desemna firma care va construi turbinele. S-au înscris Vestas, SGRE, Enercon, Senvion, Nordex și Lagerwey. Ultima este o companie olandeză, iar NERO îi va da posibilitatea să furnizeze un număr limitat de turbine.

Olanda va rata ținta de regenerabile din 2020

Pe pagina oficială de internet a proiectului NERO este postată o știre Reuters, care citează Guvernul Olandei și care anunță că țara va rata ținta din anul 2020 pentru producerea de energie din surse regenerabile și reducerea emisiei gazelor cu efect de seră, în ciuda investițiilor în centrale eoliene. Pe baza actualelor predicții, energia verde va însemna 12,4% din total, în 2020, față de ținta asumată de Uniunea Europeană, de 14%.

„Dacă vom continua în acest ritm, vom fi în 2030 codașii Europei”, au spus reprezentanții Uniunii Olandeze pentru Energie Regenerabilă. Mai optimist este ministrul Afacerilor Economice, Henk Kamp, care a spus că proiecțiile s-au îmbunătățit față de anul trecut, datorită investițiilor în centrale eoliene construite pe Marea Nordului. Raportul spune că în 2030 procentul de energie regenerabilă produsă în Olanda va crește la 23,9%.

(Dez)avantajele României

România va avea, fără doar și poate, avantaje de pe urma acestei investiții. Este vorba despre banii care vor ajunge, sub formă de taxe și impozite, la bugetele locale unde se vor construi parcurile, despre locurile de muncă ce vor fi create, atât în timpul construcției, cât și după, pentru mentenanță

„În Constanța, pentru aproximativ 20% din suprafața necesară care este închiriată de la municipiu,  NERO Renewables oferă 2% din veniturile brute ale parcului eolian, proporțional cu suprafața utilizată. Veniturile vor contribui, de asemenea, la educație și asistența medicală în regiune”, a transmis NERO Ministerului Energiei.

Există însă și câteva semne de întrebare.

„România produce în prezent circa 20% din energie din surse regenerabile, majoritatea din hidrocentralele construite pe vremea lui Ceaușescu”, spune George Niculescu. Acesta atrage atenția că noile ținte de energie regenerabilă care sunt impuse fiecărui stat membru pentru anul 2030, care încă se negociază, ar putea însemna ca țării noastre să-i revină o cotă de 35%, după o logică normală.

„Dacă Olanda instalează la noi în țară o capacitate de 1000 MW, mai are Transelectrica posibilitatea de a prelua și investițiile care vor trebui făcute pentru a atinge țintele asumate?”, se întreabă expertul în energie.   

Cele mai citite

AUR l-a reclamat pe Cîrstoiu la Direcția Antifraudă Fiscală

Președintele filialei AUR București, Mihai Enache, anunță că l-a reclamat la Direcția Generală Antifraudă Fiscală pe medicul Cătălin Cîrstoiu, candidat la Primăria Capitalei. "Mihai Enache,...

UE se angajează să aloce 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor

Uniunea Europeană va aloca 3,5 miliarde de euro (3,71 miliarde de dolari) pentru a proteja oceanele și a promova durabilitatea printr-o serie de inițiative...

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă