22.5 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăEconomieNorme mai aspre de protecţie a consumatorilor. Ce amenzi riscă firmele

Norme mai aspre de protecţie a consumatorilor. Ce amenzi riscă firmele

„Noua ofertă a Comisiei pentru consumatori este o propunere care va garanta că toţi consumatorii europeni vor beneficia pe deplin de drepturile lor. De asemenea, va consolida aplicarea acestor reguli la nivel public şi privat, asigurându-se că autorităţile au puterea de a impune sancţiuni, iar consumatorii pot accesa compensaţii în cazul în care drepturile lor sunt încălcate”, se arată într-un document care rezumă proiectul normativ, citat de Mediafax.

 Concret, noul acord pentru consumatori va actualiza următoarele directive existente:

– Condiţii necorespunzătoare în contractele încheiate cu consumatorii

– Protecţia consumatorilor în indicarea preţurilor produselor

– Practici comerciale nefireşti între întreprinderi şi consumatori.

În plus, este lansată o normă legislativă care înlocuieşte actuala directivă privind acţiunile de urmărire penală, propunând acţiuni reprezentative pentru interesul colectiv al consumatorilor.

„În cadrul noului acord, este posibil ca şi consumatorii să obţină despăgubiri, cum ar fi compensarea sau repararea, fără nici un cost pe cont propriu, în urma unei acţiuni legale de încetare a unor astfel de practici ilegale”, menţionează iniţiatorii.

Totodată, propunerea introduce „obligaţii puternice de informare în beneficiul consumatorilor, care vor avea nevoie, în orice caz, să fie clar informaţi cu privire la drepturile lor şi la modalităţile de care dispun pentru a beneficia de recursul acordat ulterior acţiunii reprezentative”.

Pentru încălcările răspândite care afectează consumatorii din mai multe state membre ale UE, amenda maximă disponibilă va fi de cel puţin 4% din cifra de afaceri anuală a comerciantului în statul membru respectiv. Statele membre „sunt libere să prevadă amenzi maxime mai mari”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă