Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Noile afaceri de top în România. „Păcănelele“ iau locul industriei

Cu 50 sau 100 de angajați, o firmă cu obiect de activitate jocurile de noroc are garantat un profit anual brut de 2 milioane de euro, greu de atins de IMM-uri din industrie.

Share

Ticu Ciobotaru 0 comentarii

Actualizat: 18.10.2018 - 18:04

Firmele ce au ca obiect de activitate jocurile de noroc încep să ocupe locurile din fruntea ierarhiei celor mai performante IMM-uri, surclasând firme din industria navală sau siderurgie. Se întâmplă asta la Galați, cel mai important port românesc de la Dunăre în ultimii aproape 200 de ani. În 1883, Galaţiul deţinea locul al doilea între centrele comerciale ale ţării, după Bucureşti, comerţul total al Portului Galaţi fiind de 67 milioane, din cele 244 milioane cât reprezenta comerţul total al ţării.

După al Doilea Război Mondial, prin anii ’80, devenise un puternic centru industrial, situat pe locurile 4-5 la nivel național din punct de vedere al contribuției la PIB. După 1990, majoritatea capacităților industriale au fost închise din cauza privatizărilor clientelare, iar acum în ierarhia „activităților economice“ de succes la Galați se impun „păcănelele“ și pariurile. Î

n Topul IMM-urilor din Galați pentru anul 2017, clasament întocmit pe baza datelor Ministerului Finanțelor, respectiv pe baza cifrei de afaceri, a profitului brut și activelor totale, au apărut, în premieră, firmele care au Cod CAEN 9200. Asta înseamnă „activități de jocuri de noroc și pariuri“. Potrivit legii, „această clasă include activități de jocuri de noroc și pariuri, cum ar fi vânzarea biletelor de loterie, funcționarea (exploatarea) mașinilor de jocuri de noroc ce funcționează pe bază de monede, funcționarea website-urilor de jocuri de noroc virtuale, înregistrarea pariurilor și alte operațiuni de pariere, pariuri în cadrul agențiilor, activități ale cazinourilor, inclusiv ale cazinourilor plutitoare“!

 

Noua activitate economică de top: Cod CAEN 9200

Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Galați a dat publicității „Topul IMM-urilor“ pentru rezultatele economice din anul 2017. De pe locurile „de podium“ au dispărut cele două mari companii industriale care funcționează la Galați ‒ Șantierul Naval „Damen“ și Combinatul Siderurgic ArcelorMittal ‒ dar au apărut, în premieră, firmele cu Cod CAEN 9200. La categoria „Întreprinderi mijlocii“, firmele care au ca obiect de activitate jocurile de noroc ocupă locurile 3 și 4. Pe locul 3 se află Neidan SRL Galați, cu 52 de salariați și o cifră de afaceri de 20.532.257 lei, în 2017 realizând un profit brut de 9.919.574 lei, adică peste 2,1 milioane euro. Pe locul 4 este Jackpot SRL Galați, cu 115 angajați și o cifră de afaceri de 19.593.736 lei, care a încheiat anul trecut cu un profit brut de 8.867.085 lei, adică aproape două milioane de euro. În același clasament, locul 23 este ocupat tot de o firmă ce are ca obiect de activitate jocurile de noroc: Miss Frog SRL Galați, cu 31 de angajați, o cifră de afaceri de 10.007.767 lei și un profit brut de 2.856.093 lei. În clasamentul „Microîntreprinderilor“, pe locul 23 se află Alpha Games SRL Tecuci, care are 5 salariați. În 2017 a avut o cifră de afaceri de 12.034.612 lei și a încheiat anul cu un profit brut de 1.062.794 lei.

Cele două firme care ocupă locurile 3-4 în clasamentul celor mai performante întreprinderi mijlocii, Neidan SRL și Jackpot SRL, se află înaintea multor firme din industria navală (DMT Marine Equipment SA Galați – locul 7, Bureau Veritas Romania Controle International – locul 9, Marine Engineering – locul 21) sau din siderurgie (ArcelorMittal Tubular Products Galați SRL – locul 8, Mairon Tubes SRL – locul 12), dar și înaintea unor firme de materiale de construcții, transporturi navale, agricultură etc. La „Întreprinderi mari“ nu apare în Top 25 nicio firmă cu Cod CAEN 9200, pentru că nu este îndeplinit criteriul ca o astfel de firmă să aibă peste 250 de angajați, dar nu este exclus ca în viitor firmele de jocuri de noroc să atace și la această secțiune, dat fiind „trendul“ ca jocurile de noroc să fie afaceri mai înfloritoare decât industria, agricultura sau comerțul.

Președintele Patronatului IMM-urilor din Galați, Marian Filimon, spune că acestea sunt rezultatele ierarhizării firmelor în baza unor criterii clare: rezultatele economice din 2017. „Dacă totul este legal și totul este corect, ce să faci? Asta e! Ce să vă spun? Dacă vă uitați în topul firmelor, o să vedeți mai multe firme care se ocupă cu jocuri de noroc și au cifre de afaceri și profituri destul de mari. Poate că și astea sunt calate pe un anumit gen de sărăcie și pe a crede că toată lumea se îmbogățește jucând la Loto sau la «păcănele». Asta e, ce să facem?“, ne-a declarat Marian Filimon.

 

Industrie sau „păcănele“?

Dincolo de criterii, cifre, calcule, ascensiunea firmelor de jocuri de noroc în „Topul IMM-urilor“ este facilitată de scăderea rezultatelor economice ale unor firme din industrie, construcții etc. Este o concluzie întărită și de faptul că cei doi „piloni“ ai industriei gălățene ‒ „Damen“ și ArcelorMittal (SIDEX) ‒ nu apar deloc în topul pe 2017. Dacă în cazul Șantierului Naval „Damen“ e doar o problemă de context, în privința viitorului SIDEX sunt mari incertitudini, pentru că ArcelorMittal a anunțat scoaterea la vânzare a combinatului de la Galați. „Problema este că avem industria pe care o avem. Șantierul Naval Damen are de lucru la capacitate și asta e foarte bine, dar la ei sunt cicluri lungi de fabricație și din această cauză avem ani cu sincope. Eu știu că au portofoliul de comenzi asigurat în procent de 100% pentru următorii ani. Au comenzi și pentru Șantierul Naval Mangalia, unde au preluat pachetul de 49% din acțiuni. La SIDEX este marea problemă, pentru că nici noi, nici Ministerul Finanțelor nu putem să-i luăm în calcul atât timp cât au pierderi. Problema care se pune la SIDEX și pe care o așteptăm cu toții este ce se va întâmpla în perioada următoare. Sunt atâtea zvonuri, unul mai tare decât altul, dar nimeni nu știe cu adevărat ce se va întâmpla. E și mult folclor. Apropo de ceea ce se va întâmpla cu SIDEX, întrebarea este, de fapt, ce se va întâmpla cu Galațiul“, spune președintele Patronatului IMM-urilor din Galați. Este o întrebare la care e greu de găsit un răspuns, dar o variantă pare să se contureze: iau amploare jocurile de noroc ca o alternativă disperată la sărăcie.

Comentarii

loading...