Facturile uriașe la gaze și electricitate rămân, în continuare, un coșmar pentru români. Sunt întâlniri peste întâlniri la nivel înalt, dar concluziile finale și soluțiile clare se lasă așteptate.
Președintele României, Klaus Iohannis, și premierul Florin Cîțu s-au întâlnit ieri cu o delegație a companiei Enel, condusă de Francesco Starace, CEO al Grupului. Vizita în România a conducerii ENEL are loc într-o perioadă de scumpiri ale energiei şi gazelor pe, cu perspectiva unor majorări substanţiale de tarife de furnizare pentru consumatorii finali la iarnă. Deși ne-am fi așteptat ca șeful statului să prezinte un raport clar în urma discuției, acest lucru nu s-a întâmplat. Nici premierul Florin Cîțu nu a ieșit cu o concluzie să le spună românilor dacă la iarnă pot sta liniștiți. În schimb, șefii gigantului italian au spus că discuțiile s-au axat pe ”teme de interes comun”. “România este una dintre cele mai importante ţări în care activează Grupul Enel şi este firesc să ne întâlnim aici cu părţile interesate pentru a discuta teme de interes comun, cum ar fi oportunităţile pentru o creştere durabilă şi crearea de valoare comună”, au declarat pentru Agerpres reprezentanţii companiei.
Aceste întâlniri au loc la fix două săptămâni de când premierul Cîțu i-a chemat la Guvern pe ministrul muncii și al energiei, dar și reprezentanți ai ANRE, ANPC, Transelectrica și Consiliului Concurenței. Premierul spunea că nu se pune problema ca prețurile să fie plafonate, ci vor fi găsite soluții ca românii să nu rămână fără gaze și electricitate din cauză de neplată. Ne întrebăm și noi: cand?
„Trebuie să venim cu soluții. Soluția nu poate să vină de la premier, trebuie să găsim soluțiile împreună. Nu vom interveni pentru a plafona prețurile. Am înteles că această creștere a prețurilor este peste tot în UE, dar am înțeles și problema noastră, aceea că trebuie să importăm energie pentru că nu producem cât trebuie. Sunt gata să îmi asum acest obiectiv pentru că este clar că avem nevoie de o independență energetică a României.”, a spus premierul Cîțu. De atunci și până acum, nu am aflat nimic concret, social democrații și UDMR susțin plafonarea prețului gazelor și a energiei cel puțin pentru o perioadă de șase luni. De altfel, avem și legea consumatorului vulnerabil adoptată, dar care nu poate fi de folos IMM-urilor
Prețuri astronomice la energia electrică s-au înregistrat în toată Europa. Presa din Spania a titrat că a fost cea mai scumpă zi din istoria țării. Prețul la energie a fost cu 15 euro mai ridicat față de duminica trecută și de patru ori peste cel din aceeași zi a anului trecut, când a fost de 35 euro.
40% dintre consumatorii români riscă să rămână fără gaze
Potrivit analizei făcute de Asociaţia Energia Inteligentă, iarna 2021/2022 poate să aducă în condiţiile unor temperaturi scăzute pentru o perioadă mai mare de 14 zile, la nivelul capacităţii rezervate în prezent, necesitatea raţionalizării gazelor naturale pentru toţi consumatorii care nu sunt protejaţi sau în scenariul pesimist chiar şi pentru o parte din aceştia, cum ar fi: şcoli, spitale, etc, adică la vârf de consum, circa 40% din consumatorii români de gaze vor rămâne în plină iarnă fără gaze, în acest scenariu”, arată studiul. Situaţia prezentă a pieţei de gaze din România, probabil va pune o presiune puternică pe gazele din depozitele de înmagazinare, tendinţele vor fi ca la începutul perioadei reci să se extragă cantităţi importante de gaze din acestea, ceea ce va duce la scăderea rapidă a capacităţii de extracţie zilnică din depozite pe fondul reducerii volumului de gaze din depozite, fapt care va crea deficienţe mari pe piaţă în special în cele mai reci luni ale anului (ianuarie/februarie), spun experţii. Conform datelor prezentate pe site-ul Transgaz, în vârf de consum, în România se consumă în iernile blânde peste 710 GWh/zi (67 milioane metri cubi/zi), mergând până la 797 GWh/zi (76 mil mc/zi) în ierni cu temperaturi foarte scăzute şi perioade friguroase foarte lungi. Astfel, în februarie 2022, nevoia de import poate atinge un nivel maxim de 38 milioane mc/zi, în condiţiile unei ierni grele similare celei din anul 2012. Acest lucru ar însemna jumătate din consumul naţional.
„Un nivel al importului maxim de gaze de 38 milioane mc/zi este un nivel care nu poate fi asigurat prin cele 3 puncte prin care gazele din import intră în prezent în România, care însumate au o capacitate tehnică de doar 40,89 milioane mc/zi, iar capacitatea rezervată de doar 6,09 milioane mc/zi, aproape integral pe interconectarea Romania – Ungaria Csanadpalota”, spune Dumitru Chisăliță, șeful Asociaţia Energia Inteligentă. O ipoteză care se poate lua în considerare este că, odată cu finalizarea BalkanStream, România să aibă acces la gazele ruseşti doar via Ungaria, care pe lângă faptul că prezintă o capacitate redusă, mult sub necesarul de import al Romaniei, va aduce gaze cu preţuri foarte mari, mai arată expertul în energie.
Potrivit datelor oficiale comunicate de către Institutul Național de Statistică, de la începutul acestui an, energia electrică s-a scumpit în România, în medie, cu 24,6% în timp ce prețul gazelor naturale a crescut cu 20,5%.