0.1 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022
AcasăEconomieNe paște încă o criză economică majoră?

Ne paște încă o criză economică majoră?

Unul dintre cei mai prolifici investitori din lume, miliardarul american Jim Rogers, anunţă începutul unei noi crize globale, „cea mai mare pe care o va prinde în timpul vieţii”, scrie Business Insider. Rogers susţine că viitoarea prăbuşire financiară ar urma să aibă loc la sfârşitul acestui an sau anul viitor.

„Este interesant, pentru că lucrurile pleacă de unde nu te uiţi. În 2007 Islanda a dat faliment. Şi oamenii au spus ”Islanda? Este asta o ţară? Are măcar o piaţă?” Apoi a dat faliment Irlanda. Apoi Bear Stearns şi Lehman Brothers. Şi lucrurile au spiralat. Mereu se întâmplă când nu te uiţi. Ar putea fi orice. Ar putea fi un fond de pensii din SUA care dă faliment. Ar putea fi o ţară pe care nu o urmărim. Ar putea fi răboi – deşi este foarte puţin probabil. Criza va fi cea mai mare pe care am prins-o vreodată”, a declarat Rogers.

Miliardarul american susţine că au fost probleme în America la fiecare 4-7 ani de la începuturile Republicii, iar acum au trecut deja 8 ani de la ultima criză.

„Este cea mai lungă absenţă a unei criză din istorie, deci o nouă recesiune urmează. În 2008 am avut o problemă cu datoria. Datoria de atunci nu se compară cu ce datorii avem acum. În 2008, chinezii aveau mulţi bani păstraţi pentru zile negre. Când a început să ”plouă”, au început să cheltuie banii. Acum până şi chinezii au datorii imense, iar datoria este mult mai mare. Rezerva federală, banca centrală din America, are un bilanţ plin de datorii, de cinci ori mai mari faţă de 2008.”, a completat miliardarul.

Întrebat de Business Insider dacă poate cineva să salveze lumea de la această situaţie, Rogers a răspuns că se va încerca. ”Vor încerca să crească dobânzile. Apoi, când lucrurile vor fi cu adevărat rele, oamenii vor începe să sune şi vor spune: trebuie să mă salvezi. Este vorba de civilizaţia vestică, iar aceasta se va prăbuşi. Apoi FED, care este făcut din birocraţi şi politicieni, va spune că ”Trebuie să facem ceva”. Şi vor încerca să facă, dar nu vor reuşi.

„De aceea m-am mutat în Asia. Copiii mei deja vorbesc mandarină. Veţi vedea cum vor cădea guvernele, vom vedea ţări care vor cădea. Islanda a eşuat ultima oară, alte ţări vor urma. Veţi vedea partide că vor dispărea, veţi vedea instituţii care există de peste 150 de ani că vor dispărea.”, susţine afaceristul.

Cele mai citite
00:01:15

Australia alocă 700 de milioane de dolari pentru protejarea Marii Bariere de Corali

Australia va cheltui fonduri suplimentare de 700 de milioane de dolari pentru protejarea Marii Bariere de Corali. În urmă cu câteva luni, atracția turistică...

40 de psihologi britanici au dat de pământ cu “unitatea de sperieturi Covid-19” din guvernul britanic.

Unitatea guvernamentală “nudge” a fost extrem de lipsită de etică și a speriat publicul din cauza Covid. Tacticile sale au fost de „desfășurare a...

Câteva produse indispensabile de care ai nevoie atunci când te muți la casă. Bricolaj Market

Se pare că în ultima perioadă oamenii tind în număr cât mai mare să se mute la casă. Avantajele sunt multiple, pleacă din zonele...
Ultima oră
Pe aceeași temă