9.4 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăEconomieMinistrul de Finanțe dă explicații despre Declarația 600

Ministrul de Finanțe dă explicații despre Declarația 600

Mișa a explicat că aceștia vor plăti raportat la veniturile realizate efectiv, nu la veniturile prognozate. De asemenea, ministrul de Finanțe a explicat că se ia în calcul eliminarea achitării contribuției la sănătate pentru veniturile obținute din dividente, chirii etc., dar asta numai dacă persoana deja plătește

Această declarație 600 fost introdusă în 2012 și se depune în fiecare an. În fiecare an se depune până la 31 ianuarie, o singură dată de pe an, iar pe baza acestei declarații ANAF transmite deciziile de impunere.

Această declarație urmărește modul în care se plătesc contribuțiile la CAS și CASS. Noutatea este la persoanele cu venituri din drepturi de autor pentru că în anii anteriori, angajatorul le reținea la sursă aceste contribuții, iar de acum acestea au trecut în sarcina angajatului.

De acum, aceste persoane care au drepturi de autor trebuie să declare, să depună declarațiile astfel încât organele fiscale să stabilească suma de plată în patru rate egale.

În anul precedent o persoană cu drepturi de autor plătea contribuții la venitul realizat. În anul 2018 el are obligația de a depune declarația 600. Spre exemplu, în anul precedent, dacă un om realiza venituri de 100.000 de RON, se rețineau contribuții pe această sumă. În anul 2018 va putea să plătească raportat la venitul pe care îl obține și are posibilitatea de a plăti mai mult, pentru a avea o contribuție mai mare la pensie.

Se va introduce o procedură de regularizare în așa fel încât persoana care nu realizează venitul estimat la începutul anului să poată raporta acest lucru, iar ANAF va lua în calcul acest lucru.

Ministrul Finanțelor a explicat că s-ar elimina obligația de a plăti contribuții la sănătate pe orice tip de venit. El a dat exemplul veniturilor din dividende, dar în aceeași categorie intră și veniturile din chirii sau din arenda terenurilor. Practic, pe actuala formulă, un om care are 3-4 surse de venit plătește la fiecare dintre acestea contribuția la sănătate de 10%.

”Ne gândim inclusiv la posibilitatea de a nu mai depune declarația și de a face plata la organul fiscal în funcție de CNP considerându-se că acea plată reprezintă declarația mea de plată a acelor contribuții. Această măsură va fi luată pentu a evita ca oamenii să mai stea la cozile de la ghișeele ANAF”, a mai precizat Mișa.

De asemenea, Ionuț Mișa a precizat că acolo unde este posibil se ia în considerare stoparea la sursă a contribuțiilor.

Cele mai citite

Peste 13.500 de bugetari angajați în numai un an

În luna decembrie a anului trecut, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era de 1.292.559. Făcând o scurtă analiză,...

Nae Caranfil, regizorul:”Nici la Hollywood nu prea mai sunt bani”

La Dialogurile Puterii, un invitat special, regizorul Nae Caranfil, cu modestia creatorului, vorbește despre filme, despre trecutul și viitorul cinematografiei, dar și despre...

Peste 13.500 de bugetari angajați în numai un an

În luna decembrie a anului trecut, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era de 1.292.559. Făcând o scurtă analiză,...
Ultima oră
Pe aceeași temă