37 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăEconomieLira turcească la un minim record, iar acțiunile se prăbușesc

Lira turcească la un minim record, iar acțiunile se prăbușesc

Lira turcească a atins un minim record, iar piețele bursiere ale Turciei s-au prăbușit luni, în condițiile în care un cutremur major a avut loc în țară.

Lira a ajuns la 18,85 , la începutul tranzacțiilor, înainte de a-și retrage cea mai mare parte a pierderilor. Principalul indice de referință al acțiunilor din țară (.XU100) a scăzut cu până la 4,6%, iar băncile (.XBANK) au scăzut cu peste 5% înainte de a reduce pierderile, indicii cheie scăzând între 3,4-5% până la ora 13:10 GMT, scrie Reuters.

Randamentele obligațiunilor guvernamentale locale pe 10 ani au crescut până la 10,2% – cel mai ridicat nivel din ultimele aproape două luni.

„Evenimentele tragice, Turcia lovită de un cutremur puternic, reprezintă o sursă de incertitudine suplimentară înaintea alegerilor cruciale care, cel mai probabil, vor avea loc în luna mai”, a declarat Piotr Matys, analist senior FX la In Touch Capital Markets.

Peste 1.400 de persoane au fost ucise și mii de persoane au fost rănite luni, când un cutremur uriaș cu magnitudinea 7,8 a lovit centrul Turciei și nord-vestul Siriei la primele ore ale dimineții, urmat după-amiaza de un alt seism puternic.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă