20 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăEconomieLipsa de viziune, motivul crizei de personal în turism

Lipsa de viziune, motivul crizei de personal în turism

Lipsa forței de muncă este cea mai mare piedică în valoarea dezvoltării. De ce s-a ajuns aici? Ex-președintele Autorității Naționale pentru Turism și actualul director executiv al Organizației Patronale Mamaia – Constanța, Anca Nedea Pavel, cu peste 20 de ani de experiență în industria hospitality, a punctat motivele: „Nu găsim oameni. Nu găsim pentru că este rezultatul a 20 de ani de lipsă de viziune, de distrugere a sistemului educațional, a școlilor profesionale, de lipsă de strategie a statului român, care nu a știut să încurajeze meseriile, să le promoveze, să organizeze campanii de educare cu părinții și cu copiii. Nu avem nicio promoție, am distrus școlile de ospitality, am distrus toate școlile profesionale”.

O soluție ar fi învățământul dual. Scos cu forcepsul, parcă, de la guvernanți, acest tip de învățământ este aplicat de câțiva ani, dar primele promoții nu au intrat încă pe piața muncii.

 

Doctor sau ospătar?

Cea mai mare problemă, însă, nu este niciuna din cele de mai sus, ci ține de educație. „Totul pornește de la educație. Părinții trebuiau educați, cum s-a întâmplat peste tot, să înțeleagă că nu toți copiii trebuie să fie medici sau ingineri, să umple rândurile șomerilor. Faptul că știi o meserie te salvează oriunde în lumea aceasta”, spune Anca Nedea Pavel. Dovadă este faptul că cei care au învățat o meserie s-au descurcat, după 1989, în toată Europa. Mai mult, oamenii din industria hospitality, odată calificați în România, au putut lucra în toată lumea, ajungând până la funcții de manager în hotelurile de lux din străinătate sau pe navele de croazieră.

 

Soluția: forță de muncă din străinătate

Dacă România nu a știut să-și țină forța de muncă în țară, ar trebui să se gândească serios să o importe. Aceasta ar fi una dintre soluțiile pentru criza din domeniu, soluție adoptată, cu succes, de țări vecine. În hotelurile de pe litoralul bulgăresc, de exemplu, o bună parte din forța de muncă provine din Asia. La noi lucrurile nu sunt așa de simple. „Trebuia să gândim strategii, ca alte țări ale Uniunii Europene. Ținând cont că populația îmbătrânește și natalitatea este în scădere, trebuia să ne gândim la forța de muncă din străinătate. Noi ne-am aliniat la legislații ale UE fără să facem amendamente. Ar trebui să putem aduce forță de muncă fără legislație greoaie, fără obligativitatea de a le oferi salariul mediu pe economie”, mai spune directorul executiv al OPMC. Aceasta întreabă public: de ce pe angajații români îi putem plăti cu salariul minim pe economie, iar pe cei din străinătate cu salariul mediu?

 

De ce sunt salariile mici

Un motiv pentru care lumea nu se înghesuie în acest domeniu este salariul mic. Oamenii din industrie recunosc faptul că media salariului este mică, dar au o explicație. „Salariile sunt încă mici comparativ cu IT. Peste tot în UE și în lume, industria hospitality are, ca raportare la alte industrii, salarii mai mici, pentru că volumul este pe lucrători necalificați încă, adică ajutori de ospătar, de barman, cameristă. Noi nu găsim angajați calificați. Aceasta ne scade media, pentru că managerii sunt foarte bine plătiți”, subliniază ex-președintele ANT.

Un șef bucătar la un hotel de patru stele câștigă între 2.000 și 3.000 de euro pe lună, bani în mână. Chiar și la aceste sume, oamenii buni sunt greu de găsit.

 

Au lăsat Anglia și Italia pentru Vama Veche

Tot litoralul se confruntă cu o problemă de personal, dar se remarcă, în ultimii ani, și o tendință interesantă. Oameni plecați la muncă peste hotare se întorc înapoi, pe stațiunile de pe litoral. „După ce au lucrat o perioadă la noi și s-au calificat aici, mai mulți angajați au plecat în Anglia și Italia. După câteva luni, ne-au sunat spunându-ne că vor să se întoarcă. Le-am trimis bani și au venit înapoi”, spune administratorul unui restaurant din Vama Veche. În Anglia câștigau mai bine ca în România, evident. Undeva pe la 1.400 de lire sterline pe lună. Cea mai mare parte a banilor se duceau însă pe chirie, în majoritatea cazurilor locuințe la comun. Dacă trăgeau linie, ținând cont și de celelalte cheltuieli, își dădeau seama că nu puneau mai mulți bani deoparte decât în țară.

 

Problemă recunoscută și de ministru

Recent, ministrul Turismului, Bogdan Trif, a afirmat, într-o conferință de presă, că lipsa forței de muncă este una din principalele probleme cu care se confruntă sectorul de turism și a avansat câteva soluții. „Ne dorim să facem, inclusiv la Constanţa, un centru de excelenţă în instruirea personalului în turism. Am avut discuţii în acest sens cu preşedintele Consiliului Judeţean. Sunt de puţin timp la minister şi încerc să remediez problemele. Din păcate, turismul a fost neglijat în ultima perioadă. Nu mai este cazul, în programul de guvernare al PSD este o prioritate şi încercăm să recuperăm foarte repede timpul pierdut”, a afirmat Bogdan Trif.

Tot el spune însă că acest lucru nu afectează calitatea serviciilor. „Dacă e să facem comparaţie între unităţi de cazare şi servirea mesei din ţări, care spunem noi că sunt înaintea noastră, nu am observat o deficienţă atât de mare. Dimpotrivă, eu zic că în multe domenii în turism noi îi batem. Am fost în Berlin, la un hotel de cinci stele, suma de cazare extrem de piperată, şi vreau să vă spun că la noi nu cred că ar fi obţinut o clasificare de trei stele. Am comandat masa în cameră, mi-a venit după o oră, am vrut să calc o cămaşă, nu am găsit pe nimeni care să o facă. Haideţi să nu ne victimizăm şi să spunem noi despre noi că suntem ultimii. Nu suntem, noi întotdeauna găsim doar răul, haideţi să fim şi pozitivi“, a mai spus Bogdan Trif.   

Cele mai citite

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...

Ce este burnout-ul și cum putem să-l recunoaștem?

Într-o lume în care ritmul vieții este din ce în ce mai accelerat și presiunile profesionale și personale sunt tot mai mari, burnout-ul a...

Septembrie, a treia cea mai slabă lună din 2024 pe segmentul de acțiuni, cu tranzacții de 1,2 miliarde lei

Bursa de Valori București a încheiat luna septembrie cu una dintre cele mai slabe performanțe ale anului, tranzacțiile pe segmentul de acțiuni totalizând 1,2...
Ultima oră
Pe aceeași temă