18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăEconomieINVL Renewable Energy Fund I cumpără șase proiecte de parcuri solare în...

INVL Renewable Energy Fund I cumpără șase proiecte de parcuri solare în România

INVL Renewable Energy Fund I, administrat de INVL Asset Management și care investește în proiecte din domeniul energiei regenerabile, continuă să investească activ în România – a semnat două contracte pentru achiziția a șase proiecte de parcuri solare cu o capacitate totală de 102,7 megawați (MW). 

Aceste tranzacții ridică portofoliul proiectelor INVL Renewable Energy Fund I din România la 268,7 MW. Toate proiectele de parcuri solare din portofoliul Fondului au fost deja aprobate pentru conectarea la rețea. Potențialul total de investiții al Fondului în România, inclusiv proiectele solare aflate în curs de dezvoltare din luna iunie a acestui an, se va ridica la peste 200 de milioane de euro. Se preconizează ca toate parcurile solare să înceapă să producă energie electrică în 2024 și 2025. 

Liudas Liutkevičius, Managing Partner al INVL Renewable Energy Fund I, declară că proiectele de parcuri solare din România, care au fost adăugate în portofoliul Fondului, se află într-un stadiu avansat de dezvoltare, condițiile de conectare la rețea fiind aprobate, iar unele dintre proiecte având deja autorizații de construcție. Lucrările de construcție la proiectele din portofoliu sunt planificate să înceapă treptat în primul trimestru al anului 2023. 

„Atractivitatea pieței românești crește rapid, investitorii străini manifestând un interes puternic pentru sectorul energiei regenerabile al țării. Portofoliul de proiecte de energie regenerabilă al fondului nostru este, de asemenea, destul de important și continuăm să căutăm în mod activ noi proiecte pe piață. Proiectele de parcuri solare ale Fondului în România se apropie de începerea construcției și deschid mai multe oportunități de cooperare în domeniul construcției și al furnizării de echipamente, oferind în același timp șansa ca potențialii investitori să își pună banii la lucru în proiecte care au un impact pozitiv asupra mediului și obțin randamente atractive”, a declarat dl Liutkevičius.

Fondul, care investește exclusiv în proiecte de energie regenerabilă, este în căutare de solicităritransmise de investitori pentru achiziționarea de unități de fond până la începutul lunii noiembrie. Până în prezent, INVL Renewable Energy Fund I a strâns deja 34,6 milioane de euro de la investitori. Strategia de investiții a Fondului INVL Renewable Energy Fund I este de a canaliza fonduri în proiecte de energie regenerabilă (parcuri eoliene și solare terestre la scară utilitară) pe teritoriul țărilor membre UE și NATO.  Fondul se concentrează în acest moment asupra țărilor din Europa Centrală și de Est, unde vede un potențial semnificativ de creștere.

În prezent, portofoliul fondului însumează aproape 309 MW obținuți din proiecte de parcuri solare în curs de dezvoltare în Polonia și România. INVL Renewable Energy Fund I, care evaluează, de asemenea, oportunități de investiții în statele baltice, își dorește să își extindă portofoliul la 400 MW sau mai mult până la sfârșitul acestui an și să finalizeze construcția tuturor proiectelor active până la sfârșitul anului 2025.

Potrivit  Managing Partner-ului INVL Renewable Energy Fund I, energia regenerabilă este o modalitate eficientă de a spori independența energetică a oricărei țări, securitatea și rezistența la vârfurile de preț ale materiilor prime, precum și de a atenua impactul negativ al producției de energie asupra mediului. Specificul echilibrului național de generare a energiei electrice din România face ca țara să aibă nevoie de noi capacități de generare a energiei electrice, iar guvernul sprijină dezvoltarea energiei regenerabile.  

„România, cu o populație de peste 19 milioane de locuitori, este o țară cu o creștere rapidă și promițătoare în Uniunea Europeană (UE). Aceasta intenționează să adere la spațiul Schengen în viitorul apropiat, ceea ce va contribui, fără îndoială, la o creștere economică și mai rapidă a țării și la o mai mare atractivitate a pieței. Poziția geografică a țării și numărul de ore de soare pe an fac posibilă obținerea unei eficiențe mai mari a parcurilor solare și a unui preț competitiv pe piață pentru energia electrică produsă. Cererea tot mai mare de noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile atrage noi investiții și reduce poluarea mediului”, a declarat dl Liutkevičius.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...
Ultima oră
Pe aceeași temă