7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăEconomieInvestiție elvețiană de peste 4 milioane de euro în dezvoltarea comunităților vulnerabile

Investiție elvețiană de peste 4 milioane de euro în dezvoltarea comunităților vulnerabile

zefiR nu este doar un proiect pentru mediul rural și pentru comunitățile vulnerabile, ci o nouă abordare care s-a dovedit a fi un model sustenabil ce poate fi replicat în orice altă comunitate vulnerabilă: o abordare integrată ce vizează educația, sănătatea, dezvoltarea economică, dezvoltarea comunitară și locuirea – fiecare element fiind în fapt important pentru comunitate.

Peste 20.000 de persoane din mediul rural, aparținând grupurilor vulnerabile din trei județe din sud-vestul României (Olt, Dolj și Gorj), au beneficiat de acest proiect complex care a demarat în mai 2013, având ca scop reducerea diferențelor de trai dintre comunitățile de romi și populația majoritară din zonele respective, prin creșterea accesului la educație și asistență medicală, pe baza unui proces de dezvoltare comunitară.

Cele 12 comunități selectate au în comun sărăcia și lipsa oportunităților cu care se confruntă locuitorii lor. 

După 68 de luni, programul zefiR se încheie în această lună având rezultate remarcabile, ca de exemplu diminuarea cu peste 25% a ratei abandonului școlar în școlile de intervenție, programe after-school dezvoltate în 11 școli, peste 420 de profesori formați în educația multiculturală, 436 de copii înscriși în grădinițe multiculturale și peste 1.400 de elevi din învățământul primar și gimnazial care au participat la activități psihosociale. 

În ceea ce privește componenta de sănătate, s-au creat 6 centre medico-sociale amplasate în comunitate, care au fost preluate mai apoi de autoritățile locale și au fost formați 41 de membri ai personalului medical.

În timpul proiectului zefiR, persoanele din comunitățile vizate și-au schimbat atitudinea față de educație și față de relația cu autoritățile locale, dar și comportamentul în ceea ce privește lucrul împreună cu alte persoane, din familie sau din afara ei, pentru a realiza ceva atât în beneficiul propriu, cât și în cel al comunității din care fac parte. Peste 30 de inițiative locale au fost dezvoltate în parteneriat cu autoritățile locale, iar din cele 12 grupuri de inițiativă înființate, 10 continuă să activeze cu succes în comunitatea lor.

Mai bine de 300 de gospodării au beneficiat de renovări și îmbunătățiri, astfel încât cei peste 600 de copii care locuiesc în ele au acum condiții mai bune pentru trai și pentru învățare.   

 

În anul 2016, acestui program i s-a adaugat o componentă de dezvoltare economică prin care s-a oferit asistență micilor antreprenori existenți, dar și celor cu potențial de a dezvolta o afacere. Astfel, au luat naștere 28 de mici afaceri locale în domenii precum cultivarea legumelor și a pepenilor, colectarea și uscarea ciupercilor de pădure, creșterea bovinelor și comercializarea laptelui, construcții și amenajări exterioare, prelucrarea lemnului și a metalelor. 30 de familii au primit finanțări între 2.500 și 15.000 de franci elvețieni pentru a-și deschide sau dezvolta aceste afaceri.

„În cadrul proiectului zefiR am reușit să accezez suma de 45.000 de lei ca să depozitez ciupercile mai mult timp pentru a le păstra cât mai mult la calitatea I. Avem acum trei hale: pentru prelucrare, pentru uscarea ciupercilor iar ultima este o cameră frigorifică în care acestea sunt păstrate. Acest sprijin a contat mult pentru mine.”  Adrian Anghel, antreprenor din Bumbești-Jiu, susținut prin programul zefiR.

 

Familia este cea care îi ține pe oamenii din aceste comunități acasă, în România. Motivația de a rămâne aproape de cei dragi i-a determinat pe unii dintre ei să-și asume riscuri mari pentru a-și dezvolta propria afacere, având în vedere lipsa experienței în acest domeniu, și să depună eforturi considerabile în procesul de învățare și de lucru. Unele lucruri care pentru mulți dintre noi sunt firești, cum ar fi deschiderea și administrarea unui cont bancar, realizarea de tranzacții bancare, au fost învățate de la zero de către oamenii din aceste comunități.

„Un lucru pe care l-am observat în aceste comunități este faptul că atunci când există câteva exemple clare de succes, aceste exemple îi inspiră și pe alții să facă lucruri asemănătoare. Problema este că există o temere foarte mare să fie ei primii care încearcă ceva.”  Radu Răcăreanu, Fundația Terre des hommes.

Este pentru prima dată în România când 8 ONG-uri cu diferite domenii de expertiză își pun laolaltă experiența și resursele în beneficiul dezvoltării comunităților vulnerabile și al îmbunătățirii dialogului intercomunitar.

„Cred că acest parteneriat, împreună cu implicarea propriu-zisă a beneficiarilor (copii, părinți, profesori, asistenți sociali, asistenți medicali, primari etc.), a condus către aceste rezultate referitoare la incluziunea socială și a îmbunătățit viața multor oameni. Sunt mândră că Terre des hommes a făcut parte din această aventură și sperăm că zefiR va continua să-și sufle briza sa blândă”, declară Kirsten Theuns, Șefa Delegației Est-Europene, Terre des hommes.

Organizațiile care au făcut parte din acest consorțiu sunt Terre des hommes, Amare Rromentza, Fundația Pestalozzi, Fundația PACT, Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună, Sastipen, Habitat for Humanity și Fundația  NESsT.

zefiR este un proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

 

 

Pentru mai multe detalii, vă rugăm contactați:

Eliza Drob

Ofițer comunicare

Eliza.drob@tdh.ch

 

Cele mai citite

Aproximativ 300 de funcţionari publici, în grevă de avertisment la Vâlcea

Reînceperea acțiunilor de protest ale aproximativ 300 de funcționari din primăriile rurale din județul Vâlcea a adus din nou în prim-plan nemulțumirile acestora față...

Dani Alves, la un pas de ieșirea din închisoare

Fostul mare fotbalist Dani Alves, condamnat în primă instanță la patru ani și jumătate pentru viol, ar putea beneficia de o eliberare provizorie în...

Cătălin Drulă susține că unii primari USR ar fi fost „șantajați” sau „momiți” să treacă la PSD

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost "şantajaţi" sau "momiţi" să treacă la PSD, în condiţiile în care de...
Ultima oră
Pe aceeași temă