Creșterea prețurilor la energie a împins inflația în zona euro la un nou maxim de 8,6% în iunie.
Această cifră record, în creștere de la 8,1% în mai, reprezintă o veste proastă pentru economia europeană, care se confruntă în prezent cu mai multe provocări în același timp: războiul din Ucraina, aprovizionarea din ce în ce mai redusă cu gaz rusesc, insecuritatea alimentară la nivel mondial, perturbarea lanțurilor de aprovizionare și efectele de propagare a restricțiilor stricte din China, notează Euronews.
Energia continuă să fie principalul motor al scumpirii prețurilor, cu o scumpire de 41,9% pe an, în condițiile în care țările UE se grăbește să înlocuiască combustibilii fosili ieftini din Rusia cu furnizori alternativi, cu prețuri ridicate.
Alimentele neprelucrate, precum legumele și fructele, înregistrează, de asemenea, o creștere accentuată (11,1%), deoarece prețul ridicat al gazelor face ca îngrășămintele să devină mai costisitoare pentru fermieri și producători.
Nicio țară din UE nu este scutită de durerile inflației, care nu a fost niciodată atât de ridicată în istoria monedei unice. Fenomenul a devenit o provocare extrem de presantă și complexă pentru factorii de decizie politică, întreprinderi și consumatori.
Țările baltice rămân deosebit de afectate de tendința de creștere a prețurilor – Estonia (22%), Lituania (20,5%) și Letonia (19%) – din cauza dependenței lor puternice de importurile externe pentru a-și satisface nevoile energetice.
Spania devine primul mare stat membru care înregistrează o inflație de două cifre, cu o marcă de 10%, în timp ce Germania a înregistrat o ușoară scădere în iunie (8,2%) față de mai (8,7%).
Țările din zona euro cu cele mai mici cifre ale inflației sunt în continuare Malta (6,1%) și Franța (6,5%). Franța își obține cea mai mare parte a energiei electrice din energie nucleară, protejând țara de volatilitatea piețelor de gaze.
Cea mai recentă cifră a inflației publicată de Eurostat vine la câteva săptămâni după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat prima majorare a ratelor dobânzilor din mai bine de un deceniu, cu scopul de a reduce prețurile.
Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că instituția sa va continua să majoreze ratele dobânzilor dacă situația inflației se va deteriora, lucru pe care datele din iunie par să îl confirme.
Cifra de 8,6% înregistrată luna trecută este de peste patru ori mai mare decât ținta anuală de 2% stabilită de BCE.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!