3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăEconomieInflația în zona euro a atins un nou nivel record de 8,6%

Inflația în zona euro a atins un nou nivel record de 8,6%

Creșterea prețurilor la energie a împins inflația în zona euro la un nou maxim de 8,6% în iunie.

Această cifră record, în creștere de la 8,1% în mai, reprezintă o veste proastă pentru economia europeană, care se confruntă în prezent cu mai multe provocări în același timp: războiul din Ucraina, aprovizionarea din ce în ce mai redusă cu gaz rusesc, insecuritatea alimentară la nivel mondial, perturbarea lanțurilor de aprovizionare și efectele de propagare a restricțiilor stricte din China, notează Euronews.

Energia continuă să fie principalul motor al scumpirii prețurilor, cu o scumpire de 41,9% pe an, în condițiile în care țările UE se grăbește să înlocuiască combustibilii fosili ieftini din Rusia cu furnizori alternativi, cu prețuri ridicate.

Alimentele neprelucrate, precum legumele și fructele, înregistrează, de asemenea, o creștere accentuată (11,1%), deoarece prețul ridicat al gazelor face ca îngrășămintele să devină mai costisitoare pentru fermieri și producători.

Nicio țară din UE nu este scutită de durerile inflației, care nu a fost niciodată atât de ridicată în istoria monedei unice. Fenomenul a devenit o provocare extrem de presantă și complexă pentru factorii de decizie politică, întreprinderi și consumatori.

Țările baltice rămân deosebit de afectate de tendința de creștere a prețurilor – Estonia (22%), Lituania (20,5%) și Letonia (19%) – din cauza dependenței lor puternice de importurile externe pentru a-și satisface nevoile energetice.

Spania devine primul mare stat membru care înregistrează o inflație de două cifre, cu o marcă de 10%, în timp ce Germania a înregistrat o ușoară scădere în iunie (8,2%) față de mai (8,7%).

Țările din zona euro cu cele mai mici cifre ale inflației sunt în continuare Malta (6,1%) și Franța (6,5%). Franța își obține cea mai mare parte a energiei electrice din energie nucleară, protejând țara de volatilitatea piețelor de gaze.

Cea mai recentă cifră a inflației publicată de Eurostat vine la câteva săptămâni după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat prima majorare a ratelor dobânzilor din mai bine de un deceniu, cu scopul de a reduce prețurile.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că instituția sa va continua să majoreze ratele dobânzilor dacă situația inflației se va deteriora, lucru pe care datele din iunie par să îl confirme.

Cifra de 8,6% înregistrată luna trecută este de peste patru ori mai mare decât ținta anuală de 2% stabilită de BCE.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...
Ultima oră
Pe aceeași temă