Se profilează la orizont o furtună economică de proporţii, iar România este „precum un avion cu rezervorul gol, pregătit pentru o aterizare forţată”, arată o analiză Frames, care observă că „echipajul de la Palatul Victoria promite că va scoate România din furtuna economică”, dar „realitatea este că nici unul dintre piloţi nu are experienţa unei asemenea misiuni”.
Frames aminteşte de “aterizarea forţată din 2009, când am evitat o adevărată catastrofă doar urmare a intervenţiei operatorilor de zbor (FMI/Comisia Europeană/Banca Mondială)”.
„Radarele economice ale Comisiei Europene şi FMI”, continuă autori studiului, în aceeaşi manieră metaforizată, “indică faptul că România survolează o atmosferă tot mai încărcată.
Dinspre Vest, se acumulează norii unei crize economice de proporţii, o depresiune economică care, potrivit celebrului economist Nouriel Roubini, se va întinde pe următorii 10 ani.
Nici în ţară, atmosfera economică nu este tocmai senină, dincolo de buletinele meteo (economice) pozitive promovate de autorităţi”.
În primul rând, spun analiştii de la Frames, „aeronava românească are prea puţin kerosen”, care să-i permită să survoleze criza în condiţii sigure, spune Adrian Negrescu de la Frames.
Şansele de redresare stau în principal în fondurile de salvare ce vor fi alocate de UE, estimate la 2 – 3 miliarde de euro. De asigurarea acestor bani depinde de altfel şi lansarea mult-aşteptatului program de redresare promovat de autorităţi.
Provocări
De la 1 iunie, spune Frames, la încetarea şomajului tehnic asigurat de stat şi redeschiderea Economiei, sunt cel puţin 130.000 de companii ce îşi vor pune problema dacă vor relua activitatea şi ce vor face cu angajaţii plătiţi până acum de stat.
E vorba despre aproape o treime dintre companiile din România, ce angajează peste 850.000 de oameni, ce se aflau încă dinainte de criza Covid în zona de risc.
Aveau pierderi, iar şansele de redresare erau reduse pentru multe dintre ele. Acum, aşteptând măsuri de sprijin de la Cabinetul Orban, dacă angajează şomerii, urmează momentul adevărului. Ce va fi – vom simţi pe pielea noastră.